Ikea: unfinished business

10 april 2016
Soms kent mijn enthousiasme nauwelijks grenzen en dat was ook het geval toen ik lucht kreeg van de limited Giltig collectie. Mijn (hyper-actieve) beslissing om dit zo snel mogelijk met jullie te willen delen (zie hier mijn blogpost over dit onderwerp van 24 maart), leverde een interessant verzoek van Ikea Nederland op. De vraag van de woongigant was namelijk om dit nieuws nog even voor mij te houden, want de feestelijke officiële pers-lancering moest nog plaatsvinden.

Tja, daar vraag je me wat....? :-)


Ikea en XBank
Tout le monde uit interieur-minnend Nederland was er ("behalve ik", pruilde zij...): dinsdag 29 maart lanceerde Ikea maar liefst 5 nieuwe gelimiteerde collecties in de überhippe XBank (over XBank berichtte ik hier). Modeontwerpers Katie Eary en Walter van Beirendonck (zie foto) vertelden over hun samenwerking met de Zweedse meubelgigant en over de totstandkoming van de (langverwachte) Giltig en Glödande collectie. Ook glasontwerper Ingegerd Råman gaf acte de présence. Zij presenteerde tijdens het insiders-feestje haar Viktigt serie (daarover schreef ik hier).

Vorig jaar waren het Street Art-affiches, dit jaar bij Ikea een postercollectie gemaakt door elf Europese en Amerikaanse fotografen. Onder de naam Ikea Art Event 2016 zijn de posters (ook in gelimiteerde oplage) te koop in - zoals Ikea het noemt - "de grootste openbare kunstgalerie ter wereld", oftewel jouw Ikea-filiaal.
Last but not least introduceerde Ikea ook nog de duurzame Användbar collectie.

Katie Eary bij haar Giltig collectie

De Glödande serie
De Viktigt collectie

Användbar
Foto Mandy Baker for Ikea Art Event 2016
Giltig bij Ikea Amsterdam. Foto: roomservice13.nl

I want it all...
Even terug naar mijn blogpost over de Giltig-collectie. Laaiend enthousiast als ik was, reisde ik stante pede én linea recta af naar Ikea om al dat moois met eigen ogen te aanschouwen. En aan te schaffen (natuurlijk), want het betreft een gelimiteerde oplage en stel dat ik er naast zou grijpen.
Eenmaal aangekomen bij de Giltig-presentatie in het betreffende filiaal (zie foto) sloeg de twijfel toe. Ja, en nu? Wat ga ik daarmee doen? Een schaal met een blauwe vis. Prachtig, maar mijn huidige servies laat zich daar lastig mee combineren. Een zwart dienblaadje met een rood gebit? Theekop-en-schotels met een turquoise kattenkop?
Kortom: een geweldige serie (zeer gedurfd) maar heel lastig te combineren. Hetzelfde zal, naar alle waarschijnlijkheid, ook gaan gelden voor de uitgesproken designs uit de Glödande collectie. Hoe geestdriftig ik ook ben over Ikea's samenwerkingen met de genoemde modeontwerpers, het veel bescheidener Viktigt assortiment zou wel eens de meest gangbare en voor de hand liggende keuze kunnen worden.
Onverrichter zake keerde ik huiswaarts...

Unfinished business
In mijn laatste blogbericht was (mij) nog niet duidelijk wanneer wat, op welk moment leverbaar zou zijn en moest ik je in het ongewisse laten. (Ja, dat krijg je als je 'voor je beurt spreekt' ;-) ). Inmiddels is er meer bekend:
Giltig, de posters uit de Art Event 2016 én Användbar  - nu in de winkels
Glödande - vanaf juni leverbaar
Viktigt - in mei in alle filialen

3 x Glödande

Alle foto's: Ikea (tenzij anders vermeld).
Post Comment
Een reactie posten

Auto Post Signature

Auto Post  Signature