Treat yourself: X Bank

22 maart 2016
Zit ik in mijn blogbericht van begin maart hoog van de toren te blazen over het Parijse warenhuis Merci, opent er 'onder mijn ogen' een conceptstore die mogelijkerwijs nóg vernieuwender is.

Bij X Bank spullen om van te watertanden...


Spot on in dead center
In de winter zwemmen op de 6de verdieping in een verwarmd buitenzwembad (van 22 meter lang) met uitzicht op het Paleis op de Dam. Wie wil dat niet?
"Opwindende stijl, innovatief design en luxe," zo omschrijft de general manager van het W Hotel Amsterdam de locatie in hartje centrum: in de voormalige KAS bank én in het vroegere PTT-gebouw aan de Spuistraat.
Maar waarom hebben we het nu over een hotel?
Dat ga ik je vertellen...
Het high end, vier-sterren hotel (kamers vanaf 350 euro, ontbijt 35 euro p.p.) wil niet alleen een plek zijn om te kunnen overnachten; het wil ook een ontmoetingsplek zijn waar veel gebeurt: openingen, workshops, feesten, lezingen en exposities. Én sinds 27 februari jl. wil je er ook winkelen.
(Tenminste?).


Niet voor ons soort mensen?
Heel soms beland ik (toevalligerwijs) in de P.C. Hooftstraat. Ik heb daar eigenlijk niets te zoeken, want ik voel altijd een grote schroom om bij welke winkel dan ook over de drempel te stappen. Té stijf chique, té duur en het gevoel 'weggekeken' te worden. Altijd. De PC is niet voor ons soort mensen, denk ik dan. (Misschien herken je dat?).
En dat gevoel had ik (gek genoeg) helemaal niet toen ik nietsvermoedend X Bank binnenstapte (de trap opliep naar X Bank). Heel vriendelijk bejegend door het 'bedienend' personeel. Uitgenodigd om vooral rustig rond te kijken en vragen te stellen waar nodig. Attent. Voorkomend. En dat is daarom opzienbarend, omdat het aanbod bij X Bank zeer PC-waardig is.
Maar niks geen kouwe drukte (kak).Dutch Design en (geen) snobisme
Maar liefst 180 merken zijn er te koop. Waar elk product, van gevestigde naam of juist (nog) onbekend, dezelfde aandacht krijgt. Kleding van Bas Kosters, G-Star Raw, Kings of Indigo, Aziz Bekkaoui, Avelon, Vlisco, Maison The Faux en People of the Labyrinth. Schoenen (draagbare modelletjes en wat minder...), geurkaarsen, 'planten' van Wandschappen, Art Deco glaswerk van Leerdam (ik zag een aantal vazen die ik ook in de collectie heb), zeep, huidverzorgingsproducten van Marie-Stella-Maris, appelstroop.
Een object van Ted Noten van 80.000 euro naast een doosje thee van 4,95. Alles gebroederlijk naast, én kriskras door elkaar, maar wél geselecteerd op kleur.

Schoenen van Zaha Hadid for United Nude


Het Parool over X Bank: "een tamelijk chaotisch geheel met lampen, boeken, tassen, vintage vazen en mode". Hoezo chaotisch? Ik zou zeggen een glamoureuze winkel-ervaring. En nee, ik zal niet tot de meest bestedende clientèle gaan behoren (dat worden vast de ruim bij kas zittende hotelgasten), maar zo nu en dan een ietwat extravagante aankoop (bijvoorbeeld de slippers van United Nude/zie foto), dát moet toch kunnen....?


-X-


En anders alleen watertanden en hopen op een huisbezoek van Winston of die andere - je weet wel... die jolige, baldheaded knaap.
(Hoe heet die ook alweer?).

X Bank, Spuistraat 172, Amsterdam
Zeven dagen per week geopend van 10.00-22.00 (op zon/ma/di tot 20.00 uur).

Kunst op de begane grond

Meer lezen over het idee achter X Bank? Klik hier.

Alle (iPhone)foto's: roomservice13.nl
Post Comment
Een reactie posten

Auto Post Signature

Auto Post  Signature