Reminiscing: back to the sixties...

20 maart 2016
"Red de zorg, stop de afbraak".

Deze slogan van de vakbonden trok in september vorig jaar tienduizenden demonstranten naar Amsterdam. Niet verwonderlijk, want het is bar gesteld in de gezondheidszorg (in welzijn trouwens ook). Faillissementen, mega-bezuinigingen en (massa)ontslagen zijn aan de orde van de dag.

Maar er zijn lichtpuntjes. Kleintjes, maar juist díe moet je koesteren... 


Lost in time
Reminiscentie, validation en zintuigactivering zijn verschillende manieren om het welbevinden van dementerende ouderen te optimaliseren. Een beetje een (zorg)technisch verhaal, maar het komt erop neer dat dementerenden gestimuleerd worden door het terughalen van positieve herinneringen aan het verleden. Alzheimer patiënten gaan (vroeg of laat) in hun eigen werkelijkheid leven en deze methoden zijn manieren om hun gevoelens en gedachten te bevestigen als de realiteit.

En een dergelijke insteek kun je ook heel letterlijk en figuurlijk nemen.


 Back to the sixties
"Voor het ontwerp van het interieur van deze woonhaven zijn we terug gegaan naar de 60’er jaren". Aan het woord is Anita Drent. 
Gangen in zachte pasteltinten, retro-behangetjes en midcentury teakhouten meubels. "Voor de aankleding zijn we zelf op zoektocht gegaan naar spullen uit deze tijd". Een portret van een jongetje met traan, sierkussens gemaakt van vintage dekens, 'grootmoeders' bloempotten, Tomado-rekjes, het overbekende hertje en veel West Germany Pottery. (Met dank aan Wiljo Visser van Vaas-tastisch).
De interieur-studio ontwierp ook eigen meubels. De platenspeler staat op een verrijdbaar kastje van eigen hand, de multifunctionele roomdividers zorgen voor beslotenheid en herbergen de televisies en de audio-apparatuur en de plantenbakken zorgen voor een verbinding naar de tuin.


Nieuwbouw 
Nog maar net geopend (10 maart jl.) tekende de ontwerpstudio, in opdracht van ZonnehuisgroepNoord, voor het ontwerp van het door architectuurstudio HH (Herman Hertzberger) ontworpen Woonzorgcentrum De Opwierde in het Groningse Appingedam. Het complex bestaat uit een woonhaven met 24 zorgappartementen, een fysiotherapiepraktijk en 25 huurappartementen.

"We beleefden met bewoners en medewerkers prachtige momenten met de herkenning van de jaren 60 spullen, waarbij de verhalen los kwamen. De eerste muziek op een platenspeler, de herkenning van een LP. We zagen dat het de bewoners raakte en dat is belevingsgerichte zorg. Daar doen we het voor".

Belevingsgerichte zorg voor dementerende ouderen.
See for yourself.
Wat mij betreft a job well done!


En lost in time?
Hoezo?
Über-hip zul je bedoelen... :-)


-X-


Fijne zondag!

Alle foto's: Ronald Zijlstra Fotografie.
Post Comment
Een reactie posten

Auto Post Signature

Auto Post  Signature