Les Arts Decoratifs et Merci Paris

5 maart 2016

voor een heerlijke citytrip.


Zonnig (zoals je ziet), maar wel heel koud. Een ijzige poolwind deed gelijk met mij de Lichtstad aan. Dus mijn advies: héb je het voor het kiezen, bezoek Parijs dan in de lente. Au Printemps ziet alles er toch nog even vrolijker uit.
Maar goed, tegen kou kun je je kleden en hobbelen met die geit...

Wat te doen in Parijs?
Een kaartje kopen voor onbeperkt openbaar vervoer, dat is het eerste wat ik je aanraad. Wil je alle hotspots en bezienswaardigheden bezoeken, dan is een Paris Visite kaartje (3 of 5 zones) onmisbaar (ondanks het biljetje liep in elke dag nog steeds zo'n 18.000 stappen én ontelbare trappen). En dan krijg je hier en nu gelijk een bij het kaartje behorende instructie die ik graag had gekregen bij de aanschaf van de Carte: schrijf je naam, maar vooral de geldigheidsdatum eigenhandig én old skool op het ieniemienie kaartje (want nee, dat gebeurt niet automatisch). Hád ik het geweten, dan had mij dat drieëndertig euro bespaard. Nu liep ik nietsvermoedend en overtuigd van mijn onschuld in een fuik, gevormd door enkele onverbiddelijke en grimmige gardes de sécurité die mij zonder pardon op de bon slingerden. ("Ja mevrouwtje, als het kaartje niet gedateerd is, dan kunt u deze oneindig gebruiken...", of iets van die strekking).
Balen...


Stoffen-eldorado
Van zus Saar kreeg ik een gouden tip: breng een bezoekje aan Malhia Kent. Deze winkel verkoopt leftover stoffen, garens en andere fournituren die zijn gebruikt voor Haute Couture collecties. De top notch fabrics zijn te koop op de rol voor tien, twintig en (voor de allermooiste) dertig euro per meter. Goud- en zilverbrokaat, tweeds en allerhande andere creatieve weefsels: prachtig! Ikzelf kocht voor een habbekrats een hele stapel coupons met de bedoeling daar (vier) patchwork sierkussens van de naaien.
Het resultaat van mijn noeste arbeid volgt...

Parijs heeft zijn eigen 'High Line' (NYC): Coulée Verte René-Dumont

Musée Les Arts Decoratifs
Onvermijdelijk (voor mij als Art Deco en Midcentury Modern-liefhebber) was een bezoek aan het Musée Les Arts Decoratifs. Laat de lange rijen mensen die een glimp willen opvangen van de Mona Lisa links liggen en ga een deur verder naar dit bijzonder aantrekkelijke museum. Wel goed opletten, want verdwalen - zonder dat je het 'belangrijkste' heb gezien - ligt op de loer. Dat overkwam mij bijna. Ietwat teleurgesteld dacht ik de complete collectie gezien te hebben (alles tot en met 1900), zonder in het 20ste eeuwse deel beland te zijn. Gelukkig kwam het nog goed: door toeval verzeilde ik in de vleugel met het door mij zo gewaardeerde modernistisch design.
Altijd een fijne aanrader: de bij het museum horende winkel.

Art Nouveau (l'école de Nancy) van Louis Majorelle
Charlotte Perriand, 1940 (variatie op de LC4)

René Lalique, 1930

Om jouw concentratie-spanne niet al te veel geweld aan te doen, hou ik er voor vandaag mee op. En dat terwijl je één van de hoogtepunten van mijn verblijf nog niet heb kunnen aanschouwen. Dat was namelijk mijn bezoek aan de Parijse conceptstore Merci. Ik heb een hekel aan het woord 'conceptstore' (want deze wordt te pas en te onpas gebruikt), maar Merci voldoet aan alles wat een dergelijke winkel zou moeten hebben (een duidelijke 'niche', mét een 'beleving').
Dus volgende week een reportage vanuit de hipste winkel van Parijs....
-X-
Have a nice weekend....
Alle foto's: roomservice13.nl
Post Comment
Een reactie posten

Auto Post Signature

Auto Post  Signature