Buy now, keep forever...

15 maart 2016
Grappig hoe dingen soms samenkomen. Schreef ik afgelopen zondag een vurig pleidooi voor duurzaam design in onze wegwerpmaatschappij, ben ik dezelfde dag te gast bij Vitra in Ouderkerk aan de Amstel, ter gelegenheid van de Vitra Facebook Fandag.

"Ja, en....?"

The Lounge Chair + Ottoman én de onbekendere Soft Pad Chair EA 222 en EA 223

"Vertel!"

Buy now, keep forever
Nou, Vitra heeft natuurlijk niet voor niks deze slogan gekozen. Buy now, maar vooral keep forever. Wars van enige trend, blijft bijvoorbeeld een Lounge Chair + Ottoman van het echtpaar Eames zijn waarde behouden. 'Vechten' je kinderen na je dood, wie van hen jouw ultieme relax-stoel mee naar huis mag nemen (dat is dan weer géén leuk vooruitzicht...). Duurzaamheid ten top. Vandaar.
Het is even een investering (to say the least), maar dan heb je ook wat! Een nieuwe stoel plus voetenbank kost - in de goedkoopste uitvoering - zo'n achtduizend; je koopt een nepper voor een kleine achthonderd (ik ben geen voorstander...) en kijk eens op Marktplaats of Retrostart voor een tweedehands- of vintage exemplaar.
(Of is dat hetzelfde?).
Zoals je afgelopen zondag op mijn blog kon lezen, zou leasen in dit geval ook een prima optie wezen.
(En dat rijmt). 

De Poldersofa van Hella Jongerius. Prachtig!

Vitra en het grote uitstellen...
Hé? Ja! Ik neem me al maanden (jaren?) voor om een blogpost te schrijven met een compleet overzicht van het onderhavige meubelmerk, maar er is iets wat mij weerhoud. Het is namelijk teveel. Er is té veel te vertellen over de geschiedenis van dit bedrijf (hoe in de vijftiger jaren oprichter Rolf Fehlbaum in New York een Eames-stoel in een etalage zag en dacht "die wil ik in Europa uitbrengen!"). Vitra die gewoonweg té veel iconische ontwerpers in haar 'stal' heeft (Eames uiteraard, maar ook Verner Panton, George Nelson, Isamu Noguchi, Jean Prouvé, Frank Gehry, Eero Saarinen). Vitra die samenwerkt met veel hedendaagse ontwerpers die hun sporen inmiddels hebben verdiend (Hella Jongerius, de broers Bouroullec, Jasper Morrison etc.).
Je begrijpt: geen beginnen aan...


Het archetype van de (midcentury) eetstoel
Vitra voert alle ontwerpen van het fameuze duo Eames en diezelfde Eames' hebben het archetype van de moderne eetkamerstoel ontworpen. Meerdere* eigenlijk. Deze geïdealiseerde oer-modellen liggen ten grondslag aan allerlei (hedendaagse) varianten. Zijn het dan kopieën? Daar is lastig een antwoord op te geven. Dat is meer iets voor de theoretici. In ieder geval zijn Eames-achtige eetkamerstoelen momenteel super trendy in een Scandinavisch, vintage én eclectisch interieur.
Bij Mobilia in de Utrechtsestraat (mijn favoriete woonwinkel) zag ik heel veel voorbeelden, maar eigengereid als ik ben, was juist die populariteit de reden dat ik voor twee Revolt-stoelen van Friso Kramer koos (ook 'gewoon' bij Mobilia).
Maar ja, die zijn eigenlijk ook weer heel erg hip...

Vitra Fanclub en een stoelendans
Hád er iets dergelijks als een fanclub bestaan, dan was ik vast een van de fanatiekste leden (nog net geen hooligan in het Vitra-honk). Maar dat is er natuurlijk niet. Er zijn wel veel aanhangers van het meubelmerk en dat was dan ook de reden voor een Facebook Fandag afgelopen zondag. En nee, ik deed niet mee met de door het bedrijf, tijdens de open dag georganiseerde stoelendans. Mijn kansen inschattend, vermoedde ik op voorhand dat ik mij alleen maar belachelijk zou maken. De prijs - een stoel naar keuze - was erg aanlokkelijk, maar toch niet zó erg dat ik dát er voor over had :-).
Mocht zo'n Eames Lounge Chair (budgettair technisch) een brug te ver zijn, overweeg dan de aanschaf van een mini-modelletje. Met wat goeie wil moet dat haalbaar zijn...
(en die behoudt ook zijn waarde).


-X-


Ik heb al een miniatuur Revolt-stoel (Friso Kramer), Panton-chair (Verner Panton) én een Vlinderstoel (Arne Jacobsen). Nu nog eentje van Eames...

PS: ik schreef eerder over Vitra. Kijk hier en hier én over Charles and Ray Eames.* Wire Chair DKX en DKR, Plastic Side Chair DSW, DSX, DSR, DDS, DAX en DAR

Alle foto's: roomservice13.nl

Post Comment
Een reactie posten

Auto Post Signature

Auto Post  Signature