Recycle design | K Studio

18 februari 2016
In love....

"Hij is lang, Fransisco, maar stevig. Van stavast met een opgeruimd karakter. Wat je hem ook toevertrouwt: het is veilig".

Het is kunstenaar Kien Hertoghs van K Studio die Fransisco aldus typeert, alleen heeft zij het niet over een manspersoon, maar over een van haar steltlopers.
En aan dezelfde Fransisco heb ik nu mijn hart verpand. Ik had ook kunnen kiezen voor Olivia ("bescheiden, maar niet van plan om opzij te gaan. Een tikje koket, frivool zelfs"!) of Caliban ("een wild figuur uit Shakespeare’s The Tempest, de zoon van de heks. Hij is hartstochtelijk en naïef").
Stuk voor stuk zijn het pracht-exemplaren, maar ik viel als een blok voor Fransisco.

Toch weer een man in huis :-).

Meet Fransisco. Foto: K Studio

Upcycle
Ik zou zeggen upcycle, want Kien voegt een extra dimensie toe. Maar upcycle of recycle, who cares. "K Studio maakt recycle design: omdat er zoveel mooie dingen zijn die een tweede kans verdienen". Zittend aan haar keukentafel in Spaarnwoude vertelt Kien over de bijzondere kastjes. Want dat zijn het: kastjes. "De steltlopers zijn samengesteld uit kleine meubeltjes uit de kringloopwinkel, van Marktplaats of van de rommelmarkt. Door de takken linkt het ontwerp terug naar de natuur en krijgen de kastjes letterlijk een levendig karakter".

Poëtisch en geheimzinnig
Het is niet vreemd dat Kien de kastjes menselijke eigenschappen toedicht: ieder voor zich hebben alle versies hun eigen geaardheid. Mysterieus en spooky. Lichtvoetig en feeëriek. Vooral ook omdat de ladekastjes een geheim bevatten. Trek je een laadje open, dan blijkt deze van binnen gedecoreerd te zijn met een afbeelding. Zo zijn de drie laadjes van Fransisco bekleed met reproducties van Pablo Picasso.

Laatste twee foto's: K Studio

Wie, wat, waar
Mijn crush voor Fransisco en zijn kompanen ontstond op een herfstige zondag in december toen ik (nog bleu en nietsvermoedend) een bezoek bracht aan de Local Goods Market in het Amsterdamse Hallencomplex. Daar stond hij, samen met Olivia en nog een aantal andere hoog-potigen mooi te wezen. Liefde op het eerste gezicht. (Is dat wederzijds?). Stante pede en ter plekke besloot ik tot aanschaf.
(Dat maakt het wel betaalde liefde...).

Met dit voornemen had ik ook gelijk een bestemming voor alle gulle gaven ontvangen bij mijn verjaardag. Aangevuld met de teruggave na de eindafrekening van de gas-en-licht-nota's en nog wat 'ouderwets' spaarwerk, zou ik in de gelegenheid zijn om Fransisco eigen te maken. Symbolisch ook, want daarmee krijgt mijn aankoop een meerwaarde: niet in een opwelling van 'weet je wat, doe die maar'. Nee, weloverwogen heb ik voor hem gekozen en hij herinnert mij aan een van de mijlpalen in mijn leven: mijn 60ste verjaardag.
Hoe mooi is dat?


Veelzijdig
Terug naar mijn ontmoeting met Kien. De kunstenaar noemt de totstandkoming van haar steltlopers 'gemanipuleerd toeval': het kastje dat een tweede leven wacht, dicteert zelf zijn (of haar) uiteindelijke gedaante.
Heel anders dan de Slow-serie: welbewust maakt Kien levensechte slakken: "de slakjes zelf zijn allemaal anders, gemaakt van lege slakkenhuisjes en een lijfje van kunststof. Net echt. De losse slakjes laten zich overal neerzetten. In de vensterbank, de boekenkast; elke plek waar je geen slak verwacht".
Altijd leuk zo'n verrassingseffect...


Fransisco staat inmiddels bij mij thuis en hij kent zijn plek: in de hal houdt hij wacht. "Wat je hem ook toevertrouwt: het is veilig".

sleutels, zonnebril, handschoenen...-X-


Tot over mijn oren...


PS: Kijk eens (hier) op de site van kunstenaar Darryl Cox. Hij maakt vergelijkbaar werk met als basis oude/antieke spiegels. Ook heel mooi.

Alle foto's: roomservice13.nl (tenzij anders vermeld).
Post Comment
Een reactie posten

Auto Post Signature

Auto Post  Signature