Love to link

6 februari 2016
Het is weer hoogste tijd voor een Love to Link bericht. Want zonder opgezwollen te willen doen, zie ik heel veel leuke feitjes & weetjes op internet en in de (woon)bladen die ik maar al te graag met je wil delen.
Én voor elk wat wils.

Foto: NYPL

Opening up: the NY Public Library
Goed nieuws voor fotografie-liefhebbers en andere creatievelingen. The New York Public Library heeft haar, uit 180.000 foto's bestaande gedigitaliseerde collectie vrijgegeven voor het publiek. En nu hoor ik je denken: "wat moet ik daarmee?" Dat ga ik je uitleggen.
Ken je RijkstudioHet Rijksmuseum heeft al jaren geleden tweehonderdduizend digitale objecten uit haar collectie vrijgegeven. Gratis en voor niets en in hoge resolutie. Iedereen mag er mee doen wat hij of zij wil. Fotobehang van het Melkmeisje? Prima. De Nachtwacht op toiletpapier? Mag. En dat kan dus nu ook met de collectie van het NYPL. Veel foto van Ellis Island-immigranten, New York City in the 30s en historische kaarten.

Norwegian Wood - De bedreigde Zwaan. Afbeelding afkomstig van Rijksstudio

Gymmen met Arie
Na de VTWonen Designbeurs, de Libelle zomer- en winterweek en de Margriet Winter Fair, komt 'glossy' LINDA met een eigen event, namelijk met het LINDA.festival. "En geloof ons maar: hier wil je bij zijn". Straattaalles van Nega, een Beauty Wasstraat, vintage must-haves bij de Kofferbak Sale en artiesten als Ali B en Jett Rebel.
Én de mogelijkheid om een half uurtje te gymmen met Arie Boomsma. Wie wil dat niet!
Ik. (Ik ben a-sportief en dat gymmen met Arie kan daarom alleen maar uitlopen op een gigantische afgang).
14 & 15 mei op het Hembrugterrein in Zaandam.

Foto: LINDA.festival

Birdwatch
Wist je dat de beroemde Eames House Bird helemaal niet ontworpen is door het Eames-setje? (Ik niet). De als lokvogel bedoelde kraaiachtige vogel werd (waarschijnlijk) begin 1900 gemaakt door handwerksman Charles Perdew. De beroemde ontwerpers verzamelden souvenirs van hun vele reizen en gefascineerd door de eenvoud en het vakkundige handwerk, plaatsten Charles en Ray Eames de door hen aangekochte vogel op de grond in hun Eames House #8. Vervolgens werd lange tijd aangenomen dat het duo de vogel zelf ontworpen had. Nee, dus.
De Eames House Bird is feitelijk niet 'meer' dan een (wel heel) sterk staaltje Amerikaanse Volkskunst.

Foto: Vitra

Dutch Design voor EU-bobo's
Er wordt - net als altijd - vergaderd in Brussel en Luxemburg, maar met Nederland als halfjaarlijks voorzitter van de EU zijn er ook 13 bijeenkomsten in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Alle deelnemers aan die vergaderingen krijgen een typisch Hollands aandenken (lucky bastards...). Studio Roderick Vos kreeg de opdracht moderne bewerkingen te maken van ambachtelijke Nederlandse producten, waarvan fotograaf Marie Cécile Thijs prachtige foto's maakte. Die cadeaus alleen al lijken mij alle reden om elke - vast hele saaie - vergadering bij te wonen. Wat jij?
(En zouden die bobo's onderling hun aanwinsten ruilen. "Het thee-setje (foto) heb ik al. Krijg je die van mij en dan ruilen we die voor die handgeblazen glazen van jou"?)
Wil je je verlekkeren aan alle relatiegeschenken, klik dan hier.

Foto: Marie Cecile Thijs

Multi inzetbaar
Het leven kan soms behoorlijk simpel zijn en met een beetje boerenslimheid kom je een heel end. Benieuwd wat je zoal met zo'n eenvoudige (en lelijke) papierklem kunt doen?  Uit dit Japanse videootje blijkt dat de foldback clips multi inzetbaar zijn.
Dat ik daar zelf niet op gekomen ben...?


Openbaar kunstbezit
Stel je voor dat je Rietveld-meubels spaart. Stel, hé. Lijkt mij nog een heel luxe-probleem. Ze passen niet in een vitrinekast en als onderdeel van je inrichting mag je er weer niet op zitten. Dan maar naar de opslag. Ook zonde, want die meubels moeten gezien worden.
Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom het Amsterdamse verzamelaarsechtpaar Martijn en Jeannette Sanders veertien meubels van de Nederlandse ontwerper Gerrit Rietveld (1888-1964) aan het Stedelijk Museum hebben geschonken. Het zijn designs uit de Amsterda-serie (en nee, ik ben de 'm' niet vergeten...): belangrijke ontwerpen uit de oorlogsperiode, gemaakt voor de gelijknamige ontspanningsruimte van de Amsterdamsche Bank in Amsterdam en Den Haag.
En daarmee zijn de meubels ook een beetje van ons.

Gerrit Rietveld, armstoel Amsterda, 1942-43, eikenhout en metaal
Collectie en foto: Stedelijk Museum

Pimpen to the max
De tentoonstelling is allang voorbij en de stoelen hebben allemaal - voor het goede doel - een nieuwe eigenaar gekregen. Oud nieuws dus, zou je zeggen, maar het bracht mij wel op een briljant idee. Mijn neppe, vergeelde Eames-eetkamerstoel ga ik een 'nieuw' leven geven. Net als deze door kunstenaars gepimpte exemplaren. Elke stoel will do, dus leef je uit...
Nu nog bedenken welke artiest ik ga na-apen. Good artists copy, great artists steal...

Cleon Peterson/Jaybo Monk/Gregory Siff


Zoals je ziet gaat mijn goed nieuwsshow alle kanten op. Van wc-papier met de Nachtwacht tot het LINDA-event met Arie Boomsma.
Heb jij een tip over iets wat aan mijn aandacht is ontsnapt? Laat het mij dan vooral weten...


-X-


Fijn, het is vandaag!


Nog 'n toegift: ben jij fan van het meubelmerk Vitra (met o.a. Eames)? Kijk dan eens naar dit filmpje....

Post Comment
Een reactie posten

Auto Post Signature

Auto Post  Signature