Let's do Freestyle

25 februari 2016
Hoe knus!
Darn, I love my yarn en dat soort dingen.
Voor vandaag staat er een breikransje op het programma...

Het is ongekend: de brei- en haak-trend. Er zijn gespecialiseerde blogs (Draad en Praat, de Breimeisjes, Blij dat ik brei (om er maar een paar te noemen), brei-clubjes en heel veel workshops voor onkundigen. Grootmoeders breien in opdracht (Granny's finest) en zelfs mannen van het hipster-soort. Wat te denken van Bobbi Eden. Onze eigenste double D (beroep: professionele stoeipoes) does it!
Zo ook ik (zei de gek). Verstand op nul en blik op oneindig...

Vaas met bloemen Ikebana-stijl in wording (en twee tomaten).

Copycats
Ik schreef er al vaker over: ik ben een telg uit een knutsel-familie. Artisanal handicraft staat bij ons hoog in het vaandel. Niet zozeer het zelf bedenken van kunstigheden, maar het - naar een voorbeeld - uitvoeren, daar zijn wij sterren in (al zeg ik het zelf). Zeer handvaardig, niet erg origineel (in de letterlijke zin), maar uitstekende copycats. Frustrerend, want bij elk creatief product kijken wij de kunst af en zijn we te krenterig om het te kopen. Dat kunnen wij immers zelf ook...
Groot-afnemers van creatieve (voorbeeld-)boeken.

Freestyle
Alleen jammer dat er geen afzetmarkt (meer) is voor de zelf-geknutselde producten. Iedereen is al voorzien. Of onze loved ones zijn het gewoon zat, al die zelf-gefabriceerde kledingstukken (en geef ze eens ongelijk). Hoeveel bonte sjaals, mutsen, truien, sokken wil je hebben? Dus storten wij ons op de zogenaamde freestyle: zo natuurgetrouw mogelijk random dingen breien of haken (hoe breigeniek kan iets zijn?).
Ons grote voorbeeld? De dames van Club Geluk. En wat schetste mijn verbazing? Barbara en Marieke in the flesh bij ShowUp16 (en dus goed voor een foto...).


Club Geluk en het geheim van de gebreide ham
Een mega-hit, dat is het werk van Marieke en Barbara van Club Geluk. In december 2014 scoorde de Hema-folder hoge ogen met alle door de dames gebreide feestelijke decoraties: een ham, een kandelaar met brandende kaarsen en champagne. Niet onterecht schreef de Hema "de gebreide en gehaakte artikelen zijn niet te koop", want anders was er een run op de Hema-filialen ontstaan. Een jaar later idem dito met een sterretje. Onder de titel 'beter goed gebreid dan slecht bereid' gaf Onno Klein in het Volkskrant Magazine tips voor een geslaagd kerstdiner. Club Geluk breide er de 'illustraties' bij. Oesters als voorafje, een gebraden kalkoen, een kaasplankje met diverse soorten kaas, een ijsje toe, bruisende champagne, het tafelkleed, alles in breisteek.


Knitting on the edge
De brei-tantetjes zelf (niet oneerbiedig bedoeld...), zijn behoorlijk verwonderd over hun eigen succes, zo bleek uit het gesprekje dat ik met hen voerde. En daar was ik dan weer bevreemd over: breien en haken zijn een enorme hype en door het uitgeven van een eigen boek, maakt dat het begeleid freestylen voor iedereen toegankelijk. Een heus 'receptenboek', volgens eigen zeggen.

En over 'op het randje' (on the edge) gesproken.... Wat dacht je van het werk van de Amerikaanse Emily Stoneking. "I've been knitting since 2001, and playing the role of knitting mad scientist since 2006". Behoorlijk succesvol ook, want met de verkoop van haar gebreide anatomische lessen (in haar Etsy shop), kan Emily naast breien ook rustig studeren. In haar geval is breien het ultieme studentenbaantje.

Beide foto's: Emily Stoneking

Tip 1: Google vooral geen afbeeldingen met de zoekterm 'freestyle knitting'!
(ik heb je gewaarschuwd...!)

Tip 2: (wél doen) kijk eens op de site van Jessica Dance. Dat is nog eens strak freestylen.

Tip 3: Freestylen to the max! "De Gebreide Zoon" van Marieke. In dit artikel in de Metro lees je meer over dit mega-project.

Tip 4: niet zo kundig met breipennen, haaknaald, katoen en/of wol? Club Geluk geeft ook workshops.


Genoeg!


-X-


Ik ben er even tussenuit. De 'helemaal-alleen-in-mijn-eentje-show' is op tournee in Parijs. Geïnteresseerd in mijn belevenissen? Volg mij dan (in de tussentijd) op Instagram of Facebook. En anders tot over een week...

(and in the meantime:) be careful out there...!
(Hillstreet Blues)

PS: dát hebben wij dan weer niet geprobeerd: heren-onderbroeken breien. Ik koop liever de kalender...

Foto: Club Geluk


Foto's: roomservice13.nl (tenzij anders vermeld).

Post Comment
Een reactie posten

Auto Post Signature

Auto Post  Signature