Ikea: lekker belangrijk...

21 februari 2016
What's new?
Het is weer hoogste tijd voor mijn Ikea-column.

Het Zweedse woonwarenhuis heeft hoge verwachtingen van haar nieuwe collectie (en mijn inziens terecht), want waarom zou je die anders Viktigt noemen? Google Translate leert ons dat viktigt Zweeds is voor 'belangrijk'.


Laat ik vooral beginnen te zeggen dat de Viktigt-collectie gepland staat voor eind mei, begin juni 2016 (voor wat betreft Nederland), want anders zou je - na het zien van al dat moois - stante pede afreizen naar het dichtbij zijnde Ikea-filiaal. En dan kom je toch echt van een koude kermis thuis.

We moeten nog even wachten, maar dan heb je ook wat...
Power vrouwen
Nog maar net bekomen van de introductie van de Sinnerlig-serie ontworpen door de Britse Ilse Crawford, staat er al weer een nieuwe veelbelovende collectie op stapel. Weer ontworpen door een vrouw én ook, net als de mid-fifties Crawford, door een vrouw 'op leeftijd'. De Zweedse glas- en keramiek-designer Ingegerd Råman, 70-plus, is in Nederland niet zo bekend, maar in haar thuisland heeft zij haar sporen inmiddels verdiend. Op haar CV staan samenwerkingen met de (tevens) Zweedse glas-huizen Orrefors en Skruf Glasbruk, mag zij zich (met een door de Zweedse regering verleende titel) 'Ere-Professor' noemen en ontving zij de 'Prins Eugen Medaille' van de Zweedse koning.
Zeg maar 'Dam' Ingegerd: het Zweedse equivalent van de Britse honoraire titel 'Dame'.Lekker belangrijk?
Je hebt gelijk: het geslacht én de leeftijd van de bedenker zijn ondergeschikt aan de kwaliteit van het ontwerp. Maar toch. Het is mooi meegenomen en prettig te vernemen dat aged women hun graantje bijdragen. (Wat? Ja. Een samentrekking van 'een graantje meepikken' en 'een steentje bijdragen' lijkt mij in dit geval wel op zijn plaats).

Terug naar de (limited edition) Tiktigt-collectie, want daar ga ik je nog het een en ander over vertellen. De collectie is tot stand gekomen door een intensieve samenwerking tussen de ontwerper en Vietnamese ambachtslieden. De serie omvat handgevormd glaswerk, keramiek serviesgoed en een aantal meubels en woonaccessoires. De (al)gemene deler bij het meubilair en de manden, schalen en lampen is dat zij allemaal gevlochten zijn van natuurlijke vezels. (Kijk voor 'the making of' hier).
Design met een groen tintje en kijk eens hoe mooi.
Ik kan niet wachten....


Lekker belangrijk!
Goed nieuws. Ikea Nederland heeft mij in gratie aangenomen. Yeah!
Ondanks het feit dat ik niet altijd even complimenteus ben over deze meubelgigant, sta ik sinds deze week op de Pers/bloggers-lijst. Mijn 'haat-liefde-relatie' en mijn vaak ironische (onder)toon heeft Ikea niet weerhouden mij in haar lijst met Pers-contacten op te nemen.
Hoe sportief!

"Aandacht maakt alles mooier": de slagzin kan niet toepasselijker.  :-)

En fijn, want dan kan ik je nog beter op de hoogte houden van al het Ikea-nieuws.
Dus....


-X-


I'll keep you posted!

Fijne zondag...


Alle foto's: Ikea.com, gestyled door Amanda Rodriguez en gefotografeerd door Oskar Falck.
Post Comment
Een reactie posten

Auto Post Signature

Auto Post  Signature