Confessions of a design lover

14 februari 2016
of design lover at heart.
Klinkt als een boektitel voor een door mij te schrijven autobiografie. Of voor een roman. Maar niets van dat alles: vandaag een verslag van mijn bezoek aan Design Icons.

a_trade_show_about_form_or_function.
about_the_history_of_the_design_icons_that_inspire_us_up_until_the_present_day.

Midcentury modern
Na succesvolle edities in 2012, 2014 en 2015, nu dus voor de vierde keer dé vintage designbeurs van Nederland. Maar liefst zestig professionele handelaren uit heel Europa in de Kromhouthal aan het Amsterdamse IJ. Eames gebroederlijk naast Mies van der Rohe, Jacobsen geflankeerd door Panton, Italiaanse chique gecombineerd met (in ons land nog vrij onbekend) Tsjechisch, Pools en Amerikaans design.
Een mekka voor fans van ontwerpen uit de vorige eeuw. Like me.
Ik heb maar liefst 323 foto's gemaakt. Behoorlijk veel als je weet dat ik er maar zo'n 12 in één blogpost kwijt kan. Dus je begrijp: (er zit niks anders op....) dit wordt een vervolgverhaal :-).

(3 x) De Vreugde, Design & Collectables

Grote namen
Ik noemde ze al even: Charles en Ray Eames, Ludwig Mies van der Rohe, Arne Jacobsen en Verner Panton, maar er zijn veel meer klassiekers te bewonderen bij Design Icons 2016. Liever puur Hollands? Kan! Op de verkoop-tentoonstelling ook Dutch Design pur sang: Friso Kramer, Cees Braakman, Louis van Teeffelen. Rietveld natuurlijk. Maar ja, ik kan wel een poging wagen alle grote namen te noemen, maar eigenlijk is dat onbegonnen werk. Het zijn er gewoonweg te veel.
En die namen doen er ook niet zoveel toe (áls ik ze al allemaal zou weten...?). Het gaat tenslotte om de schoonheid van het ontwerp.

Een prachtige Pastoe bij Kameleon Design
Kameleon Design
Artifort, Geoffrey Harcourt

Internationaal gezelschap
Margriet Akkerman van Retrostart (organisator van de beurs) schrijft in het persbericht dat de handelaren afkomstig zijn uit heel Europa. Maar is dat wel zo? Daar wil ik dan het mijne (fijne) van weten en na enig speurwerk, moet ik haar helemaal gelijk geven. Ik vond dealers uit Duitsland, Polen, België, Denemarken, Groot Brittannië, Italië, Frankrijk, Spanje en natuurlijk Nederland (zo ook Van Ons, een fijne vintage designshop bij mij om de hoek. Ik schreef daar al eens eerder over. Zie hier).
Voorwaar een internationaal gezelschap.

Tasteful Objects
Danish Modern
Herman Miller

Keuzes
Hoe maak je uit zo veel materiaal een keuze voor een representatief beeldverslag? Weet ik veel? Ik doe maar wat en kies gewoon de mooiste foto's uit. Vandaag en aanstaande dinsdag krijgt je een bericht met meubelen en donderdag een post met alle, vaak zeer hebberig makende accessoires te zien.
Ik heb meerdere keren sterk de neiging gevoeld om de portemonnee te trekken. Vooral het vintage Iittala-glaswerk maakte mij heel erg begerig (daarover later meer). Ook de salontafel (zie onder) van J. Belarti stool mijn hart, want wat een mooie combinatie: chroom en kleurrijk abstract tegelwerk. Maar ik was sterk (én mevrouw Belarti schijnt een enorme productie te hebben gehad, dus er is meer om uit te kiezen).
Én je kunt niet alles hebben (letterlijk en figuurlijk)....

How About Out
Ja, hoor. Daar is 'ie: Eames!

Tot zover deel 1. Omdat we er maar geen genoeg van kunnen krijgen... Tenminste? Ik niet (en ik ben de blog-boss) :-)
To be continued...

-X-

Zoek je een invulling voor deze druilerige zondag? Je kunt vandaag nog terecht bij Design Icons.

Alle foto's: roomservice13.nl
Post Comment
Een reactie posten

Dank voor je reactie! (thank you for your thoughts)

Auto Post Signature

Auto Post  Signature