As a child in a candy store...

4 februari 2016

Inderdaad: als een kind in een snoepwinkel, hoewel window shoppen in dit stadium beter zou zijn (zie hier).
Maar zo werkt het meestal niet. Niet bij mij, althans. Dat word je ook wel heel lastig gemaakt bij Mobilia in Amsterdam. Vanaf de straat heb je een goed beeld wat je binnen te wachten staat. Kwijlen met de kraan open (dichterlijke vrijheid). Code Rood voor krenten, vrekken en schraperige types. Probeer hier je pinpas of creditcard maar in de knip te houden.
Gaat je (lees: mij) niet lukken...


Het neusje van de zalm
Mobilia houses the world's finest interior and furniture brands. Dat kun je wel stellen en geen woord gelogen. Name it en ze hebben het. En verkopen het. Van meubelmerken weet ik niet zoveel (wie produceert wat?), maar van designers (des te) meer. Dus we doen even een testje met wat (random) ontwerpers:
De Polder Sofa van Hella Jongerius? Check! De AJ Floor Lamp van Arne Jacobsen? Check! Downtown van Roderick Vos? Check!
Hou maar op, schei maar uit! Gekkenwerk, want zo kunnen we nog wel een uurtje doorgaan. Het zijn er namelijk ruim veertienhonderd. Hele jonge, aanstormende ontwerpers; beproefde oude-rotten-in-het-vak en natuurlijk alle klassieke, midcentury design-icons.
Een zeer internationaal gezelschap ook.
Trouwe dienst
Je begrijpt: ondanks de afspraak met mezelf (alleen window shoppen), heb ik toch de stap over de drempel gezet. Maar (in zo'n geval komt er altijd een 'maar'), die stap is te vergoelijken. Na maanden dubben, talmen en twijfelen, maar vooral ook vergelijken, heb ik besloten tot aanschaf van een nieuwe bank (ik schreef daar eerder over). Na 23 jaar trouwe dienst, mag de 4800 van ontwerper Henk Vos (Gelderland) vervangen worden. Hij is óp en het leven moe (wat díe allemaal heeft meegemaakt). Door de jaren heen ben ik nogal gesteld geraakt op mijn, een tikkeltje degelijke bank en je moet dan ook van goeie huize komen wil je mijn 4800 evenaren.
Hugo, de charmante en ter zake kundige adviseur bij Mobilia, deed nog wel zijn uiterste best mij mogelijk interessante alternatieven voor te schotelen, maar al snel staakte hij zijn verwoede pogingen. Reden: onbegonnen werk.
Lang verhaal kort: yeah, ik heb een nieuwe, frisse Henk Vos besteld! Precies dezelfde als ik al had.
Lekker avontuurlijk.... :-(
Wishlist en keuze-stress
Stel je even voor...: lopend door de drie verdiepingen tellende showroom van Mobilia, verval ik van de ene ohhh, in de andere. Een design-freak zijnde, is de woonstudio een feest van herkenning. Geen 'hapklare', trendy eendagsvliegen (zoals ik het maar even noem), maar beproefde ontwerpen die hun plaats in de design-historie hebben verdiend of de potentie hebben zo'n plek te verwerven.
Love it!

Waar was ik? O ja. Voor een nieuwe bank heb ik dus permissie. Die mag er komen. Maar dan... Eigenlijk wil ik wel een mooie lamp boven de eettafel (ook al een ouwetje die eettafel, maar die krijgt - door mij fris wit of stemmig grijs geverfd - een nieuw leven). Twee andere eetkamerstoelen zou ook heel fijn zijn....
Maar dan slaat het toe: keuze-stress. De PH5, Tom Dixon of Ingo Maurer. Roderick Vos, Friso Kramer of (toch) Eames.


Wat een luxe-probleem
Ik weet het. Maar toch. Hoe vaak doe je zo'n aankoop? Ik vat zoiets niet lichtvaardig op, want een 'verkeerde' keus kan ik mij niet veroorloven. Dus maar weer dubben, talmen, twijfelen en vooral vergelijken...

Net als bij de bank.


-X-


Wordt vervolgd...

Alle foto's: roomservice13.nl gemaakt bij Mobilia

Post Comment
Een reactie posten

Auto Post Signature

Auto Post  Signature