verhuisdwang of -drang?

19 januari 2016
Die ene letter maakt een wereld van verschil. Dwang of drang?
Moeten of willen?

Volop nieuwe woon-inspiratie én een koopcontract

Een steekje los...?
Ik ben de tel kwijt. De hoeveelste keer is het nu? Wacht, even denken. Zestien. Voor de zestiende keer in mijn leven ga ik verhuizen. Dat is wel vaak, toch? Een beetje therapeut (van de koude grond) weet daar vast een psychologisch verklaring voor te geven. Bijvoorbeeld dwangmatige ongedurigheid of ziekelijk vlucht(vooruit)gedrag. En ik zou ik niet zijn, als ik niet - middels een stukje zelfreflectie (...) - ook aan een dergelijke mogelijkheid heb gedacht. Dat ik misschien aan een compulsieve verkas-neurose lijd. Maar ik kan niets bedenken ("ontkenningsgedrag", volgens dezelfde zielenknijper), anders dan dat ik - in tegenstelling tot veel andere mensen - verhuizen leuk vind.

"Maar je woont hier nog maar twee jaar"?

Klopt! Daar heb je helemaal gelijk in.
"Nou, dan"!
Ja wát, nou dan...? Een mens kan toch van gedachte veranderen? Toen ik in het najaar van 2013 hals-over-kop op zoek moest naar een andere woning, was er geen tijd om mijn woonwensen te analyseren. Kon ik - in de haast - geen weloverwogen keuze maken (methode kip zonder kop). Slechts drie criteria waren op dat moment van belang. Ik wilde in ieder geval naar Amsterdam (A), liefst in een leegstaande woning, zodat ik niet dakloos zou worden (B) én de woning moest ook toekomstbestendig zijn qua financiën (C). (Dat is cryptisch voor 'goedkoop').
Want dat was nogal onzeker; mijn financiële vooruitzicht.


Oud
Het werd een charmante, jaren-dertig woning met een paar authentieke details. Leuk. Prima. Na wat verbouwen voldeed het aan mijn noden. En in een gezellige, roerige buurt met rondom buren. Een tweetal hele lieve, behulpzame buren én een enkele minder aardige en attente buur. Mijn woninkje bleek namelijk behoorlijk gehorig. En als begane-grond-bewoner, ook nogal lekkage-gevoelig. In zo'n geval komt alle narigheid (in plaats van het goede) van boven. Letterlijk én figuurlijk. Want woonblokken uit de jaren 20 of 30 zijn niet berekend op al die moderne appliances (elke woning in het trappenhuis een eigen was- en afwasmachine bijvoorbeeld).
Dus veelvuldig dweilen (met de kraan open).

"Verhuizen schudt eigenlijk je hele leven weer even op. En dat is leuk".

& Nieuw
Maar het leven kan raar lopen. Ineens, onverwachts en soms ongewild, veranderen situaties waardoor er zich weer andere kansen en mogelijkheden voordoen. En daar is in het onderhavige geval sprake van. Ik kan mij (inmiddels) een ander huis veroorloven en daarom ga ik dat ook doen. Want later is nu!
En nou weet ik wel: ieder huis heeft wel wat en er zijn voor ieder huis ook weer genoeg redenen om het niet te kopen of huren. Maar ik heb mijn woonwensen inmiddels goed op een rijtje. Vandaar dat ik kies voor nieuwbouw: strak, licht, recht en super-geïsoleerd, dus comfortabel. Met een lift. Dat is met het oog op mogelijke toekomstige lichamelijke gebreken. En natuurlijk in een gezellige, bruisende buurt, zodat ik niet verpieter achter de geraniums.


funda

Charmant 2-kamer appartement in Amsterdam is gewijzigd op 16 januari 2016
  • Status: verkocht onder voorbehoud (oude status: onder bod )
NVM Foto Witte de Withstraat 
Amsterdam
Bijzonder lichte en nagenoeg nieuwe 2-kamer woning. Door zijn 3 grote ramen heeft u vanuit het appartement een fraai uitzicht richting het, onder Amsterdamse School-architectuur gebouwde, complex "Het Sieraad".


"Neem uw tijd voor de bezichtiging"

Ja, ja...
Laat je niet opjagen door gehaaide makelaars die zeggen dat er nog diverse andere gegadigden zijn ("dus u zult snel moeten beslissen"). Dit is tip nummer 1 op Internet.
Makkelijker gezegd dan gedaan. Dit is wel Amsterdam, hé! (Een ietwat overspannen huizenmarkt, to say the least...).  Ik had precies één kwartier. Er waren nóg drie geïnteresseerden die in mijn nek hijgden. Hoezo een tweede bezichtiging? Dezelfde dag wordt een bod verwacht en de verkoopprijs is slechts een indicatie. Dat wordt dus overbieden en dan maar afwachten.
Zenuwslopend...
Maar het is gelukt! Op hemelsbreed nog geen 500 meter van mijn huidige woninkje, in mijn geliefde West met z'n mooie gebouwen in Amsterdamse-School-stijl.
Dus ik bezit momenteel op papier (én hopelijk tijdelijk) twee huizen. Mijn oude, 'oude' huis (dat nu in versneld tempo in de verkoop gaat) en mijn nieuwe, nieuwbouwappartement.
Oud & Nieuw.

I'm over the moon !

Het duurt nog even - de verhuizing staat voor begin juni gepland - maar dan heb je ook wat.

Voor zolang het duurt :-).

-X-

En?
Ben jij een verhuizer?
Post Comment
Een reactie posten

Auto Post Signature

Auto Post  Signature