The world needs design!

10 januari 2016
Grappig dat je soms helemaal op het verkeerde been kunt staan. Dat overkomt mij regelmatig.
Niet figuurlijk, maar bij wijze van spreken dan.

Stap uit de trein en daar is Cube (is er meer in Kerkrade dan Cube?).

Wat is het geval?
Neem de titel van mijn blogbericht van vandaag: "The world needs design!" Dit is een van de koppen uit de informatie-folder van het Cube Design Museum in Kerkrade.
Als ik zo'n zinnetje lees, dan ben ik in eerste instantie geneigd te zeggen: "ja, doei..., dat is helemaal niet wat de wereld nodig heeft". De wereld heeft vrede nodig. En wat meer begrip voor elkaar. Welvaart (voor iedereen). Dat soort verheven begrippen.
 
Wat de misvatting is, is dat ik een veel te enge definitie van 'design' hanteer. Het design van de volksmond. Spreektaal-design. 'Ik hou niet van design, maar van landelijk...". "Zo'n stoel is mij veel te modern. Dat is design". Zo vatte ik design altijd op, maar na een bezoek aan Kerkrade (of all places :-) ) weet ik beter.
Je begrijp: in de Cube nauwelijks of geen design als stijl.

(Het wordt een beetje theoretisch, hoor. Sorry daarvoor...).


Wat is design?
Het Engelse woord komt van het Latijnse desingare; wat 'tekenen' of 'aanduiden' betekent.
Design is al eeuwenoud. Sinds mensenheugenis maakt de mens gebruik van de energie en grondstoffen die de aarde biedt, om te voorzien in allerlei behoeften. Hij ontwikkelt producten (en toepassingen en diensten) die hem droog, doorvoed, gezond, veilig en tevreden maken én houden, allemaal in een poging zijn elementaire levensbehoeften te optimaliseren. En naarmate zijn kennis groeit, zal de mens eerder ontwikkelde producten willen verbeteren. Willen innoveren.
Design in deze context is meer een uitvindings-, of ontwikkelingsproces.

Designing the world
In de westerse wereld hebben wij 'alles' al. Design dient hier dan ook 'alleen' om het leven te veraangenamen. Om onze wereld te verfraaien. Nog meer van hetzelfde, alleen mooier, kunstzinniger (en duurder) en dan ontstaat design als stijl. Maar in grote delen van de wereld wordt nog niet, of in ieder geval onvoldoende in de elementaire levensbehoefte voorzien. Daar wordt (nog steeds) honger geleden, hebben mensen geen dak boven hun hoofd en is de gezondheidszorg ondermaats.

Improvement of living conditions
En zo kom ik weer terug op die titel: the world needs design! Designmuseum Cube toont voorbeelden van het bovengenoemde ontwikkelingsproces van design. Het proces van verbetering van de leefomstandigheden. Juist producten die ontwikkeld zijn vanuit een human need, een menselijke behoefte of noodzaak om de fysieke omgeving te verbeteren (zoals in de 3de wereld), maken een wereld van verschil.

Aanleiding: geen radio-ontvangst in noodsituaties.
Oplossing: radio met wereldwijde breedbandverbinding, walkietalkie, telefoonoplader, zaklamp, sirene en SOS-lichtsignaal.

Aanleiding: geen toegang tot schoon drinkwater.
Oplossing: 'Livestraw', draagbare 'tube' om vervuild oppervlaktewater te filteren tot drinkwater.

Aanleiding: plastic wegwerpservies is milieu-onvriendelijk.
Oplossing: wasara-servies wordt gemaakt van (suiker)rietpulp en bamboe.

See how design can impact our lives
De Cube toont voorwerpen die ontworpen zijn vanuit de (basale levens-)behoefte van mensen in verschillende culturen, klimaten, politieke systemen en stadia van economische welvaart. Dus niet de voor de hand liggende designobjecten zoals ik verwachtte (vandaar het verkeerde been...), maar allemaal producten die ontworpen zijn om impact te hebben op de levens van mensen.

Zo! (Ben je er nog...?) Dat was een heel verhaal. Lastig ook om uit te leggen (ik moest er een paar nachtjes over slapen). Maar ik ben het aan mijn stand (als design-liefhebber) verplicht om verslag te doen van mijn tocht naar dit museum (in totaal 6 uur in de trein!). Overweeg jij een bezoek? Weet dan, dat naast de Cube, het complex in Kerkrade ook plaats biedt aan het Continium Discovery Center (een soort Nemo. Leuk voor de kinderen!) én een Hall Of Fame (o.a. over de geschiedenis van de aardewerk- en glasindustrie in Limburg).
Misschien later meer over die laatstgenoemde 'attracties'.


-X-


Nu ga ik feestvieren! (Een kleine party voor mijn 60ste verjaardag).

Alle (onder -fotografisch-technisch- moeilijke omstandigheden :-) ) gemaakte foto's: roomservice13.nl.

Post Comment
Een reactie posten

Auto Post Signature

Auto Post  Signature