The revival of Art Deco

17 januari 2016
Yes! Goed nieuws.
De woon-glossy Residence voorspelt een 'nieuwe' woontrend, namelijk Art Deco. Wel in een lange rij van nog eens 59 (...) andere trends, dus we kunnen ons afvragen hoe serieus we dit moeten nemen.
Daarom ga ik, als groot liefhebber van deze stijl, hier en nu een vurig pleidooi houden ten faveure van deze (nog aarzelend doorzettende) trend.
Roomservice13 in de rol van plugger.

Stoel: Marcel Breuer
Foto: Style At Home

De roerige jaren 20 en 30
De term Art Deco roept verschillende associaties op. In Amerika de roaring twenties. De tijd van jazz, swing, de glamorous filmindustrie, de gestroomlijnde wolkenkrabbers en chique oceaanstomers. Denk "The Great Gatsby". In Frankrijk (waar in 1925 de grote tentoonstelling "Exposition des Arts décoratifs et Industriels modernes" werd gehouden) en België, met het luxueuze meubilair in de Parijse stijlIndustrieel toegepaste kunst met alles wat nieuw en gedurfd was (door de toepassing van chroom, bakeliet, aluminium en de buisvorm). En tenslotte de, in Nederland en Duitsland aangehangen, 'puristische' beweging met een voorkeur voor nuchtere, minimalistische ontwerpen(Love it...).

Misverstanden
Omdat er geen alles bepalende artistieke visie was, is Art Deco een behoorlijk gevarieerde en diverse modernistisch stijl uit de periode van (grofweg) 1920 tot 1940. Dat maakt het daarom ook lastig. De verwarring is alom. Op zoek naar beelden die als voorbeeld kunnen dienen, kom ik onder de noemer 'Art Deco' veel vintage tegen. En dat is toch weer wat anders (hoewel de betiteling 'vintage' momenteel ook te pas en te onpas wordt gebruikt en niemand meer weet wat er precies onder wordt verstaan).

Ter illustratie
onderstaande foto. Dit zou een voorbeeld moeten zijn van een Art Deco interieur. Fout! De inrichting van deze woonkamer is eclectisch. Wat je ziet zijn neo-klassieke elementen (leunstoel, bolle spiegels en - nog klassieker - het borstbeeld) en jaren 60 (groen fauteuiltje). De bank is ondefinieerbaar, net als de staande lamp en de twee leren poefs. (Misschien) doet alleen de, in 1944 door Isamu Noguchi ontworpen salontafel (in de verte) denken aan Art Deco.
Dus wat is het wel? Een uit diverse stijlperiodes samengesteld interieur in een (en dat is onmiskenbaar), in dit geval Belgisch, Art Deco-pand.
(Sorry, ik moet even streng zijn :-)) Overigens is er niks mis met dit interieur (behalve de typering).

Fotografie: Jan Verlinde. Uit een artikel van Residence.
Chinees Restaurant in Monaco. Foto: Yatzer

Het bovenstaande interieur van een recent geopend Chinees restaurant in Monaco komt waarschijnlijk het meest in de buurt van wat Residence bedoelde met de nieuwe trend Art Deco. "Pas Art Deco op een moderne manier toe, door grafische vormen te combineren met elegante materialen".
Van die dingen.

Glitter and Glamour
Meer de Amerikaanse stijl dus. Oké, kan ik mee leven. Veel velours stoffen, gouden randjes, luxe houtsoorten, glanzende oppervlakten, groen en zwart marmer, facetspiegels, geometrische patronen in een strak lijnenspel (chevronpatronen, zigguratvormen en zonnestralen). Dat dus.
En nu ik dat zo opsom.
Zag ik dat niet al eerder tijdens de Residence Salon van afgelopen september (zie mijn blogbericht daarover hier en hier)? Daar was ook een 'Artdeco-ish' tendens te bespeuren. (Grappig: wat ik daar zag, valt nu ineens op zijn plaats...). En dat is mooi, want dan kan ik uit eigen fotomateriaal putten. Foto's die illustreren dat Art Deco-invloeden uitstekend passen in een eclectisch, doch tegelijkertijd hedendaags interieur.

Jan des Bouvrie, Residence Salon. Foto: roomservice13
Framework Studio, Residence Salon. Foto: roomservice13.

Dus zo aarzelend is de trend nu ook weer niet.


-X-


Morgen is het Blue Monday.
Niet bij de pakken neerzitten, hé.
Cheer Up!
Post Comment
Een reactie posten

Auto Post Signature

Auto Post  Signature