The future is your creation

21 januari 2016
Pffff!
Druk dat het was...

Afgelopen zaterdag bezocht ik de Open Dag van Academie Artemis | Hogeschool voor styling.
Hordes jonge meiden en 'n paar (manmoedige) jongemannen die zich, veelal vergezeld door Paps en Mams, lieten informeren over de studiemogelijkheden op deze creatieve Hogeschool.


Nu ben ik ietwat puzzled (zoals de Engelsen zeggen) over de naam van de school. Artemis* is de Griekse godin van de jacht en ik vraag mij af wat het verband is tussen de naam Artemis én een opleidingsinstituut voor styling. (Waar ik mij al niet mee bezig hou...?). En ik weet het: elke school (voor voortgezet onderwijs) is ook een soort jachtterrein, waar het oestrogeen en de testosteron welig tieren, maar of dat de reden is voor die naam? Ik betwijfel het.   
Maar goed, wie ben ik? Misschien zie ik iets over het hoofd? (Heb jij een idee?)Design is so simple, that's why it is so complicated!
|- Paul Rand |

Maar wat is 'styling' eigenlijk?
Styling is toegepaste vormgeving die inhoud vertaalt naar beeld (omschrijving van Next Interior). Oké, maar wat betekent dat in concreto?
Stylisten geven vorm aan diensten, producten en ruimten die vragen om een uiterlijk dat aansluit bij de tijdgeest én de juiste doelgroep. (Nog steeds een beetje vaagtaal...). Wat doen ze dan? Er zijn stylisten die collecties samenstellen; beursstands of huisstijlen ontwerpen; woningen, kantoren of winkels (opnieuw) vormgeven; personal styling verzorgen, prognoses en marktanalyses in beeld vertalen en/of trendadviezen geven.
Een stylist is op zoek naar de juiste lookHoe ziet iets eruit? Hoe komt het over? Wat wil je met het uiterlijk (van jezelf, je huis, winkel of bedrijf) overbrengen?
Allemaal heel visueel.
      Terug naar de Open Dag. Wat ik daar zag, zou ik het best kunnen omschrijven als Het Edele Knip- en Plakwerk. Wel geschreven met een hoofdletter, want ik bedoel dat absoluut niet gekscherend en al helemaal niet laatdunkend. Integendeel.
Allerlei soorten moodboards all over the place. Stofjes, stalen, kluwen, plaatjes, foto's. Kleuren, verven, plakken, scheuren, knippen. Impressies maken, voorspellingen doen en tendensen signaleren. Steeds de uitdaging om anders of verder te denken dan het voor de hand liggende. Out of the box denken.
Love it! Zo inspirerend.

If you can’t solve a problem, it’s because you’re playing by the rules.
|- Paul Arden |Stikjaloers
Ja, dat ben ik. Want hoe leuk is dat? De hele dag bezig zijn met wat beter kan. Mooier, meer in balans. Inspelen op tendensen en vooral ook voelsprieten ontwikkelen. Had ik ook wel gewild, maar ik kom uit een nest waar nauwelijks of geen waarde werd gehecht aan het ontwikkelen van onze creatieve kant. (En dat zeg ik niet met rancune, maar als vaststelling). Een dergelijke opleiding was gewoon niet im frage.
Het is trouwens maar de vraag of een dergelijke studierichting in die tijd (al) bestond. Ik denk het eigenlijk niet. (Je had wel een etaleurs-opleiding, meen ik mij te herinneren. Dat komt misschien het dichtste bij...).

Ik kan de (deeltijd)opleiding alsnog doen?
Why not?

Tja? Maar eens over nadenken...


-X-


Het is vandaag Nationale HUG-dag. Dus grijp je kans :-)


Alle foto's: roomservice13.

PS: Artemis kent drie studierichtingen: mode, media en interieur & food (zowel in vol-, als in deeltijd).

* tweelingzuster van Apollo, dochter van Zeus en Leto, godin van de maan, jacht, maagden, wilde dieren en kuisheid, maar ook vruchtbaarheid (Wikipedia).


Post Comment
Een reactie posten

Auto Post Signature

Auto Post  Signature