Stadssafari: I AMsterdam

7 januari 2016
Mijn geboorte- en, na decennia-lange omzwervingen, sinds twee jaar ook weer mijn woonplaats: Amsterdam. Ik ben er groos op. I AMsterdam! Toch heb ik een hekel aan overdreven Amsterdams chauvinisme, want dat is geheel en al misplaatst. Er zijn genoeg Nederlandse steden die ook de betiteling 'Hip & Happening' verdienen.
Dit gezegd hebbende, neem ik je vandaag bij de hand en gaan jij en ik samen leuke plekken ontdekken en interessante must-do's bekijken in mijn geliefde Mokum. We gaan een rondje kunst & cultuur snuiven.
Follow me...De Cuyperspassage
Hoogstwaarschijnlijk ben je aangekomen op het Centraal Station Amsterdam. Laten wij dan als eerste een kijkje nemen in de nieuwe fiets- en voetgangerstunnel die het centrum verbindt met de aan de achterzijde gelegen veerponten over het IJ. Maar liefst 77.730, bij aardewerkfabriek Koninklijke Tichelaar uit het Friese Makkum geschilderde en gebakken keramische tegels sieren het voetpad. De creatie van kunstenaar Irma Boom begint aan de stadszijde met een zeegezicht door Cornelis Boumeester uit circa 1700 (een Rotterdams oorlogsschip, maar wél met drie Amsterdamse Andreaskruizen :-)). Geleidelijk aan vervaagt dit en mondt het aan de IJ-zijde uit in een vrij strakke betegeling.
Mooi, man!

Caroline Coolen: Yellow Bastard, 2007


Kleur bekennen
Gezien? Oké, dan slaan we, met het Centraal Station in de rug, linksaf. Óp naar de Openbare Bibliotheek Amsterdam (Oba). En nee, we gaan niets lenen (de Oba is veel meer dan dat), maar een bezoek brengen aan Colourful Clay. Keramiekmuseum Princessehof laat in de Oba zien hoe krachtig de werking van kleur op keramiek kan zijn. Zelf een groot liefhebber van wit aardewerk, kan ik -op zijn tijd- lekker wild en fel ook wel waarderen :-). Wat jij? Alle reden om een kijkje te nemen. In de expositie een selectie werken van hedendaagse keramisten en historische stukken uit China, Japan en Nederland.
Tot en met 28 februari 2016, Oosterdokskade 143


Ja? Nu kunnen we twee dingen doen... Óf naar het Oosterlijk Havengebied voor (bijvoorbeeld) Pols Potten en Gevonden Op Marktplaats-salon  (zie mijn bericht over de Salon hier) óf... Nee, we gaan toch richting Kalverstraat. Normaal zou ik zeggen: "niet doen". Mijden. Veul ste druk. Maar voor deze gelegenheid maken we een uitzondering.
Off we go... Niet treuzelen nu (en nee, we gaan niet naar het Sex-museum op het Damrak). Aan je linkerhand zie je nu de Beurs van Berlage. Daar gaan we aan voorbij, want de tentoonstelling 'Berlage: Godfather van Dutch Design' hebben we afgelopen zaterdag al gezien.

Bloemenzee
Mocht je je bezoek plannen op zaterdag 16 januari, dan neuriën we -al slenterend op weg naar de Dam-: "... pluk ik voor jou, tulpen uit Amsterdam" (Herman Emmink). Die dag vindt namelijk de aftrap van het tulpenseizoen plaats. In een speciaal aangelegde pluktuin op de Dam kan iedereen gratis tulpen plukken (lopen we dan wel de hele dag mee te zeulen...).
Naar verwachting zullen dit jaar wereldwijd meer dan 1,7 miljard Hollandse tulpen het voorjaarsgevoel in huis gaan brengen.
We kunnen niet wachten...

Kom je?
We moeten door.
We hebben tot nu toe alles lopend af kunnen doen (ongeveer 3.000 stappen volgens mijn iPhone), maar nu springen we op tram 9.

Foto: Tropenmuseum

Richting Tropenmuseum
"The Sixties - A Worldwide Happening biedt een wereldwijde blik op de jaren 60. Bewonder de broek van Jimi Hendrix, de Mondriaanjurk van Yves Saint Laurent en de space-look mode van Paco Rabanne. En bekijk het werk van de wereldberoemde fotografen Richard Avedon, James Barnor en Malick Sidibé. Step into The Sixties, it's a worldwide happening!"
Ik mag dan 'op leeftijd' zijn, de sixties zijn grotendeels aan mij voorbij gegaan. Des te meer reden een bezoekje te brengen aan deze tentoonstelling.
Tot en met 13 maart 2016, Linnaeusstraat 2 


Foto: Green House Kitchen

Geestverruimende middelen...
Daar waren ze niet vies van in de jaren '60. LSD en hasjiesj en zo. Heel psychedelisch allemaal. Tegenwoordig is wiet populair. (Ik heb als tiener wel een tijdje softdrugs gebruikt én) verslavingsgevoelig als ik ben, weet ik desondanks - gelukkig- weinig tot niets over jointjes roken. Ik kom dan ook nooit in een van de talrijke coffeeshops in de stad. Maar we zijn op stadssafari én we hebben inmiddels ook wel trek gekregen, toch? Dus we nemen een trammetje terug en gaan stoned dineren. Huh?
"Van supergezonde (...) maaltijden genieten terwijl je wiet inhaleert: dat is het concept van de Green House Kitchen. In dit restaurant staat op elke tafel een vaporizer waarmee je wiet en andersoortige kruiden kunt verdampen. The art of vaporizing (dus eigenlijk nog een kunst-gerelateerd activiteit :-)). Happy vaping..."
Haarlemmerstraat 62

Zo! Onze excursie is hiermee aan zijn einde gekomen. Maar wat hebben we gelachen (lach-kick) of ben jij juist heel loom en slaperig geworden?


-X-


Pas je wel op met dat benevelde brein?


Alle foto's: roomservice13.nl (tenzij anders vermeld).
Bron: o.a. de Uitkrant Amsterdam
Post Comment
Een reactie posten

Auto Post Signature

Auto Post  Signature