Wie schrijft die blijft

15 december 2015
Geloof het of niet, maar de kerstkaart wordt nog steeds massaal verstuurd.
Vorig jaar liep 84% van de Nederlanders nog naar de brievenbus om één of meerdere kerstkaarten te posten. Vierentachtig procent! Het wordt wel minder (160 miljoen in 2012; 145 miljoen in 2013 en in 2014, 130 miljoen), maar dan nog? Ik vind het wel heel veel en je vraagt je af of deze cijfers kloppen. Toch is de bron heel betrouwbaar, dus het zal wel aan mij liggen.
Ik krijg haast geen kaarten (meer)...

Bloeikaart (met zaadjes van veldbloemen) van Kekootje

Plichtsbesef en tradities
Want zeg nou zelf, er waren tijden dat je van gekkigheid niet wist waar je al die kaarten moest laten. Het waren er al gauw een stuk of vijftig, zestig. En hoe meer, hoe beter. Alsof het aantal kaarten recht evenredig iets zei over je populariteit (dus eigenlijk is er niets veranderd met al die social media). Soms ook spuuglelijke kaarten. Geëmbosste (?), geborduurde en/of theezakjes-geplakte kaarten van oud(e) tantetjes (die je nooit ziet, behalve op begrafenissen van andere oud(e) oom en tantetjes).

En schrijfkramp.
Eerst alle adressen op de enveloppen en dan vijftig of zestig keer een zinnetje op de kaart zelf. Ik had verschillende kaarten (met verschillende opschriften) voor verschillende (groepen) mensen. Een beetje traditionele, 'ouderwetse' kaarten voor mijn 'gristelijke' schoonfamilie en wat hippere voor de rest.
Weet je nog? De afweging óf je iemand überhaupt nog een kaart moest sturen? Mensen -ooit ontmoet tijdens een vakantie of zo- waarvan je niet wist of het adres nog klopte. Ik hield altijd een paar kaarten stand by en wachtte af. Die gingen dan zonodig last minute op de post.

Dat je een beetje pissed was, als je van een bepaald persoon geen kaart (terug) kreeg.

Webshop: De wereld van Fien

Kaart Studio Inktvis

Snailmail
Schrijfkramp? "Finse kinderen hoeven niet meer te leren schrijven met een pen. Ze krijgen type-les, daar hebben ze meer aan". Groot nieuws vorig jaar rond deze tijd.
Het briefje op de koelkast met de boodschappen wordt steeds vaker vervangen door een App-je. Een schoongeschreven liefdesverklaring? De handgeschreven sollicitatiebrief? Voorbij die tijd. (Een sollicitatiebrief moest handgeschreven zijn, want dat was ooit de ultieme 'karaktertest' waar je allerlei kwaliteiten van de sollicitant uit kon opmaken). De agenda? Allang gedigitaliseerd.
De PO-raad (de koepelorganisatie voor basisscholen) is het met de Finnen eens. "We moeten leerlingen alles meegeven voor de toekomst, 21ste-eeuwse vaardigheden bijbrengen en ze niet leren hoe het 50 jaar geleden was,'' zegt de woordvoerder.

Katoenen Fairtrade-kaart van Kekootje
Pinterest: Welke


Etsy: Fuffernutter

Etsy: Sweet Perversion

Etsy: Happy Dabby Bits

Pinterest: The perfect you

Dus met een pen schrijven is (zóóóóó) 20ste-eeuws (volgens de PO-raad).
Maar dat lijkt mij schromelijk overdreven. Juist nu zijn snailmail, handlettering en allerlei (hand)geschreven teksten juist überhip. En ik ben blij dan ik nog 'gewoon' een brief kan schrijven. Zoals iedereen die mijn blog leest.

Het is inmiddels negen dagen voor kerst en ik heb nog geen enkele kaart ontvangen. Dus dat zegt wel wat.
En ga ik zelf kaarten versturen?
Nee, maar ik heb een goed excuus. (want het voelt nog wel alsof ik dat nodig heb: een excuus).

(Toch wel) jammer als je deze mooie kaarten ziet.


-X-


Ga jij kerstkaarten versturen?

(Mocht je op zoek zijn naar een leuke opschrift:)

* Ho, Ho, Ho, Yo
* I like your balls (VanGaaleriaans...)
* Wishing you a fat Christmas!
* Merry Christmas Motherf*a..
* Screw merry & bright
* Let me be your Christmas present (alleen als je dat ook wil zijn... :-))
* Good tidings & other holiday clichés!
* Have yourself a sober little Christmas
Post Comment
Een reactie posten

Auto Post Signature

Auto Post  Signature