(Op de schop die) Kerst-tradities

20 december 2015
Heb je wel eens overwogen je gasten uit te nodigen voor een Kerstdiner bij een fastfood-restaurant?
Da's low budget en het zou je een hoop stress schelen...


Christmas Bucket Party
In Japan is dat helemaal niet ongebruikelijk. In tegendeel: bij de Japanse Kentucky Fried Chicken-vestigingen moet je met Kerst reserveren. Die hebben dan een enorme toeloop. In het land van de Rijzende Zon is minder dan 1% van de inwoners christelijk. Ze vieren het feest dan ook geheel op hun eigen wijze: namelijk met een emmer gefrituurde kippenvleugels (Christmas Bucket Party). Toen in 1970 de eerste KFC werd geopend, werd gefrituurde kip in het land gezien als een luxe-product en sindsdien is het kippenboutje een traditie met Kerst.

High heels
Nog zo'n buitengewone Kerst-traditie.
Als alleenstaande vrouw zou ik eigenlijk naar Tsjechië moeten afreizen, want één dag voor Kerst krijgen vrijgezelle vrouwen daar een liefdes-voorspelling. Hen wordt gevraagd met hun rug naar de deur te gaan staan en dan een hooggehakte schoen over hun schouder te gooien. (In mijn geval lastig, want ik draag geen high heels). Het liefdesleven van de single vrouw wordt dan voorspeld aan de hand van de positie van de schoen op de grond. Wijst de punt van de hak naar de deur, dan zal zij binnen het jaar trouwen. Zo niet, dan moet ze nog een jaartje wachten.


Kerst-gewoonten
Tijdens de Kerstdagen worden allerlei tradities in ere gehouden. Wij zetten een versierde kerstboom in huis en koken een overvloedig Kerstdiner. In sommige gevallen voor de hele familie. Gelovige mensen gaan op Kerstavond naar de kerk en ongelovigen ook. Die laatste groep om in een nostalgische, devote sfeer te komen. En zo heeft iedere cultuur, maar ook elke familie zijn eigen wijzen en gewoonten.
Maar hoe je het ook went of keert: Kerst is daardoor omgeven met veel must do's. We moeten dít en we moeten dát en dan vooral van onszelf. (Inwendig) zingen we: "Zo zijn onze manieren, manieren. Zo zijn onze manieren".
En door al die 'moetens' kan Kerst gepaard gaan met stress.
Kerst-stress.


'Uit het leven gegrepen'
Maar als de 'manier waarop je het altijd deed' abrupt wijzigt, kun je maar beter uit een ander vaatje tappen. Tenminste, dat is mijn bescheiden mening. Deze Kerst zal voor ons heel anders zijn. Anders dan ik vijfentwintig jaar lang gewoon was. Voor mijn loved ones idem dito. Zij weten niet beter dan dat ik thuis een uitgebreid Kerstdiner kook. Alle tv-zenders afzoek naar de (slechtste) Kerst-films. Alle gezelschapsspelletjes uit de kast haal, zodat wij (omstebeurt) kunnen kiezen voor Risk, Cluedo, Monopolie of Trivial Pursuit.
Alles zal dit jaar anders zijn.
We missen onze vierde speler.

Dus doen we het anders. We gaan eens een keer uit eten. Nooit gedacht dat ik dat ooit zou doen. Maar we doen het toch. En naar het theater voor een mooie Kerstshow. De spelletjes blijven dit jaar in de kast.
Weg met de (oude) Kerst-tradities.
We maken nieuwe.

Uit eten in het Rijks. Benieuwd naar de door Droog ontworpen Tree Of Life*


-X-


Dat van die schoen over mijn schouder gooien...., dat kan ik natuurlijk ook gewoon thuis doen :-).
Geen hoge hakken, maar met 'n Dr. Martens.


*De enorme holografische kerstboom verandert continu van vorm en decoratie. De boom begint groen, er komen lichtjes in, de takken beginnen te wuiven en de lichtjes worden sterretjes die vervolgens neerdwarrelen.

Alle foto's: roomservice13.nl (behalve de laatste: Rijksmuseum). De 'kerstballen' zijn te koop bij Sissy Boy.
Post Comment
Een reactie posten

Auto Post Signature

Auto Post  Signature