Zwartboek: Ikea

8 november 2015
Jij als trouwe volgeling van dit medium, weet alles van mijn knipperlicht-verbintenis met Ikea. Van mijn haat-liefde-verhouding met de Zweeds meubelgigant. En het moet gezegd: het is de laatste tijd een beetje stil op het relationele vlak. Natuurlijk was er in de tussentijd wel nieuws te melden (bijvoorbeeld over de samenwerking met Piet Hein Eek), maar dat is in de media dusdanig breed uitgemeten, dat ik er het zwijgen toe deed.
En even voor de nieuwe 'leden': hier, hier en hier beschreef ik mijn getroebleerde band met Ikea.


Toch heb ik ook vandaag weer een scoop. Op zijn eigen website doet Mister 'Sloophout' Eek een boekje open over zijn samenwerking met Ikea. Maar nu wat heel anders, namelijk een pleidooi voor zwart in het interieur. Dat doe ik met voorbeelden uit de Ikea-catalogus, want ook Ikea gaat op zwart.
Al eerder deed ik een trendforcast (...): een opmars voor zwart in ons huis. En dan niet zozeer (alleen) in de meubels, maar vooral als totaalplaatje. Ook niet per se zwart-zwart, maar allerlei diepe, donkere tonen. Als in een 17de-eeuws schilderij. Heel sfeervol en mystiek.
I love it.

Dare devil
Maar durf ik het ook? That's the question? Ik vind het werkelijk prachtig. Maar de daad bij het woord voegen? Het ook écht dóen, dat is weer een ander verhaal. En nu hoor ik de dare devils onder ons zeggen: "why not? Bevalt het niet, dan pak je de witkwast en in een middag is je muur weer wit...". Maar toch. Voor hetzelfde geld zit ik dan al in een zware, diep zwarte depressie. Is het kwaad al geschied. Hang ik lusteloos en apathisch op mijn (zwarte) bank en komt er niets meer uit mijn handen. Want het risico bestaat dat je van al dat zwart neerslachtig wordt.
Denk ik. Vrees ik.Maar de sfeer op deze plaatjes is to dye for. Toch? Vooral dat kalkachtige; dat matte. Maar een hele muur hoeft natuurlijk niet. Ook een deel van een kamer in het zwart kan mooi zijn. Of je (feest)tafel dekken in de sfeer van de oude meesters. Dat kan ook. De voorbeelden daarvan zijn heel inspirerend. (Daarover later meer...). En hé, ik heb al een deels zwarte muur. In mijn keuken heb ik een zwarte schoolbord-verf-baan boven het aanrecht. Bevalt prima. Geeft een heel mooi contrast. En ik ben er niet depri van geworden.
Althans?
Nóg niet... 

Eigenlijk ten strengste verboden: Pip op de eettafel tijdens het koken....
 (Commentaar bij deze foto: té krap genomen. Bij het rechtzetten 'verloor' ik het topje Pip's oor. Ten tweede: er zit een schaduw op de koelkast. Deze zou ik weg moeten photoshoppen, maar zover reikt mijn kennis van dit programma nog niet.... En al die overwegingen zijn resultaat van mijn fotografiecursus :-)).


-X-


Durf jij het aan? Zwart?

PS: Ik kan het toch niet nalaten. Al googelend kwam ik twee grappige items over Ikea tegen. Kijk op deze link om te zien wat een grafisch vormgever deed met de (dooie) spin die hij tegenkwam in een Ikea-doos. En Trouw publiceerde een onderzoek met daarin het effect van een Ikea-aankoop op je relatie. Slecht nieuws.
Maar dat wisten we al...
Toch?


Alle foto's: Ikea (behalve de laatste: roomservice13.nl)
Post Comment
Een reactie posten

Auto Post Signature

Auto Post  Signature