Vakmanschap is meesterschap

22 november 2015
Niet dat ik mij er met een Jantje van Leiden van af ga maken, maar ik heb even wat anders aan mijn hoofd. Vandaag is het namelijk D-day. De dag van mijn open huis. My vintage shop for one day. Een minutieus, uur-tot-uur (:-]) verslag volgt...

Dus vandaag geen verregaande overpeinzingen of anderszins geneuzel, maar een preview van Meesterlijk. Ook heel interessant.

Snijder & Co. Foto: meesterlijk.eu

Aanstaande weekend is het zover. Dan ontmoeten zelfproducerende ontwerpers, fashion-designers, ambachtslieden en het Grote Publiek elkaar. Op het Westgasfabriekterrein kunnen bezoekers -als lofzang aan het vakmanschap- kennis maken met creatievelingen die de door hen ontworpen designs verkopen. En dat alles onder het genot van een tongstrelend hapje en (liefst bubbelig) drankje.

Eigenheid 
"Steeds meer ontwerpers spelen in op de hedendaagse voorkeur en interesse van het publiek voor authenticiteit, ambachtelijkheid en oorspronkelijkheid. Meesterlijk versterkt de band tussen goed ontwerp en ambachtelijke technieken en toont de laatste stand van zaken aan een groot (Inter-)nationaal publiek".

Michael Barnaart van Bergen. Foto: meesterlijk.eu

Inge Becka. Foto: meesterlijk.eu

Snijder & Co. Foto: meesterlijk.eu

Twijfelachtige herkomst
"Hoeveel leuker is het om een gebruiksvoorwerp als een stoel, vaas, schaal, jurk, ring of zomaar een koffiebeker te kopen bij de designer. Om het verhaal te horen achter het ontwerp, om te horen hoe het product gemaakt is. Om er thuis of op kantoor naar te kijken, het te gebruiken en het gevoel te hebben de grijze massa te ontstijgen".
Een ietsepietsie blasé vind ik, die uitspraak over de grijze massa, maar ik herken het wel. Liever wat langer gespaard voor een echt mooi product, dan de 'wegwerp', vaak lelijke én massaal geproduceerde rommel, waarvan de herkomst behoorlijk twijfelachtig is. Waarvan de prijs dusdanig laag is, dat ik me (bijna) schuldig voel als ik het koop (zou kopen). Ik me bedenk hoe slecht de werkomstandigheden in de productielanden moeten zijn, wil je het voor zo'n schijntje kunnen aanbieden.
Dan maar liever even gewacht...

Privé selectie
Op basis van de deelnemerslijst maakte ik een selectie van ontwerpen die mijn aandacht trokken. De drang om 'alleen' keramieke designs te laten zien -mijn grote passie- heb ik zoveel mogelijk onderdrukt. Er zijn namelijk nog veel meer interessante producten te koop. Mode, sieraden, tassen, food, parfum, lampen, bestek, schoenen, kandelaars. You name it, het is er....

Snijder & Co. Foto: meesterlijk.eu

World of Charisma. Foto: meesterlijk.eu

Ik kijk er naar uit. Een inspirerend evenement met likkebaardend mooie spullen. En met de feestdagen én mijn verjaardag (kroonjaar!) in het verschiet, kan ik het beste -naast mijn camera- ook een notitieboekje en pen meenemen.

My wishlist to be.


-X-


De bel!
Daar is mijn eerste bezoeker....

Post Comment
Een reactie posten

Auto Post Signature

Auto Post  Signature