Less is More en weg met de overtollige ballast

11 november 2015
"8 Reasons Successful People Are Choosing to Wear the Same Thing Every Day".
"Niet langer spullen bezitten, maar alleen gebruiken".

Ziehier twee koppen van berichten die laatstelijk mijn aandacht trokken.
De eerste (schreeuwerige Amerikaanse) header is van een artikel waarin je kennismaakt met een heuse internationale beweging: The Capsule Wardrobe Movement. De tweede koptekst duidt op een, onlangs door VPRO Tegenlicht uitgezonden programma getiteld "Einde van Bezit".

"We willen niet bezitten, we willen toegang hebben en gebruiken. Wel de lusten, niet de lasten: Don’t own, enjoy!" Dit is een citaat uit genoemde VPRO-documentaire en die, naar mijn idee, goed aansluit bij de grondbeginselen van 'the Capsule Wardrobe'.


In Tegenlicht komt architect Thomas Rau aan het woord. Ik werd vooral getroffen door de volgende redenering. "Producten worden zo ontworpen dat ze gepland snel verouderen. Maar stel dat we (bijvoorbeeld) geen lampen meer kopen, maar licht. Dan zal degene die ons het licht verkoopt ervoor zorgen dat de lamp niet een bewust verkorte levensduur heeft, maar dat hij langer meegaat".
An eye-opener...

Dan de link naar de volgers van 'de filosofie van de gestroomlijnde kledingkast'. Wars van fast fashion zoals die wordt verkocht door bedrijven als Primark en H&M, willen de garderobe-minimalisten niet toegeven aan de razendsnelle marketing van de grote kledingketens.
Het experiment van Project 333 is niet nieuw (want gebaseerd op The Capsule Wardrobe), naar wel trendy. De bedoeling is om slechts 33 goed doordachte kledingstukken in je kast te hebben hangen en dat gedurende 3 maanden. Let wel, onder die uitdossingen ook jassen en schoenen (voor de echte die hards ook accessoires). En om in termen van pro and cons te spreken: om het enigszins :-) aantrekkelijk te maken, staan tegenover de enige 'tegen' (dat je vaker in dezelfde outfit verschijnt), een heleboel 'voors'. Minder keuzestress en dus s' morgens zonder getreuzel in de kleren; een stuk beter voor het milieu; geen -in de haast gemaakte- rare combinatie-keuzes, een opgeruimde en overzichtelijke kledingkast en last but not least; goed voor je portemonnee (waardoor je je geld kunt besteden aan kledingstukken van goede kwaliteit).


Lichtend voorbeeld is collega-blogger Laura de Jong. Op haar blog Laura en James geeft zij groene alternatieven in het algemeen ("parade of the good and green") en, zoals zij zelf zegt: "you are what you consume, so don’t be fast, cheap, easy or fake". (op allerlei vlak een uitstekend levensmotto...). En sinds zo'n twee maanden ook haar belevenissen met de Capsule Wardrobe Challenge. De 'natural red-head' Laura heeft wel een hele mooie keuze gemaakt voor haar kleding-rantsoen (zie foto). Kijk vooral eens op haar blog en volg haar ups & downs in dit experiment.


Bijkomend voordeel van zo'n 'afslank-actie' is dat je alleen uitmonsteringen zult kiezen die comfortabel dragen (niet onbelangrijk), alleen setjes zult kopen die goed op elkaar zijn afgestemd (mix and match) en kloffies zult kiezen die je eigen stijl vertegenwoordigen. Zeg maar een stukje (...) stijlontwikkeling. Weg met die rok waar je geen bijpassende blouse of trui bij kunt vinden. Weg met die eigenlijk te strakke of korte jurk...

Wel zo overzichtelijk toch?

-X-

Durf jij het aan?

En nu met razende spoed naar de press-review van de nieuwe Gevonden Op Marktplaats Wintersalon. Dat wordt vast een feestje!
Vrijdag op mijn blog....

Foto's: Laura en James, roomservice13.nl
Post Comment
Een reactie posten

Auto Post Signature

Auto Post  Signature