I spy DIY by stealing the look

26 november 2015

Ik weet het. Eigenlijk mag je vóór de verjaardag van de Goedheiligman niet over Kerst beginnen, maar ik doe het lekker toch. In veel huishoudens wordt tenslotte al volop nagedacht over de invulling van de festiviteiten op 25 en 26 december.
We do...

Hypocriet en obligaat
Met die twee Kerstdagen zelf heb ik niet zoveel. Neem het ietwat hypocriete gedweep met 'vrede op aard', terwijl de wereld in brand staat en de ruzie met de buren zijn hoogtepunt bereikt. (Ik zag verleden week het programma 'de Rijdende Rechter'. Mr. Visser probeerde in die uitzending buren, die al veertig (!) jaar elkaar voor rotte vis uitmaakten, tot zinnen te brengen. Ongelofelijk..!).
Of de verplichte gezelligheid met familieleden die je - met reden - anders nooit ziet. Want laten we wel wezen: het komt erop neer dat je twee dagen tot elkaar 'veroordeeld' bent. En wat doe je nou eigenlijk op die dagen? De obligate wandeling in het bos of op het strand; een Kerst(B-)film-bank-hang-marathon (hoe vaak zag je de Home Alone-serie en Sissi?). Voor de zoveelste keer "Last Christmas' van Wham uit de radio schalt. En eten; veel en 'raar' eten.

Voorpret
Het is meer het gedoe erom heen wat Kerst leuk maakt. Zeg maar de voorpret. Bijvoorbeeld het decoreren. Zodra Sinterklaas zijn hielen heeft gelicht, sleep ik een boom mijn hol in en ga ik druk in de weer met ballen, lichtjes en andersoortige Kerstdecoraties. Heerlijk.
Maar om niet meteen all the way te gaan, begin ik met de aankleding van de eettafel voor het Kerstdiner (ontbijt/brunch/lunch).
La grande bouffe...

Kersttrend
Ik zie in woonbladen en op interieur-sites veel rustieke, donkere of zelfs Gouden Eeuw-geïnspireerde tafelschikkingen. Haast als de stillevens van de Grote Meesters. Kijk maar.

Foto: A White Carousel
Foto: roomservice13.nl
Foto: Ikea.com
Foto: Ikea.com

Mooi én in elke woonsfeer toe te passen. Veel zwart en donkere tonen, natuurlijke materialen als hout, riet, linnen. Maar ook tin of koper en glas. Wilde bloemen en (vergeten) groenten. Kaarsen. Veel kaarsen. Oud, doorleefd en landelijk.

Foto: roomservice13
Foto: Eckmann Studio Blog
Foto: HouseDoctor.dk
Foto: Netta Natalias

Do it yourself
En nee, ga vooral niet alles nieuw kopen. Doodzonde en nergens voor nodig. Om een dergelijke sfeer te creëren moet je vooral inventief zijn. Ga eens langs bij de Kringloop en koop een paar van die houten steak-borden (weet je nog?), een houten schaal of wat 'bistro'-bestek voor een schijntje. Kijk - als je er toch bent - eens bij de (houten, koperen of tinnen) kandelaars. En natuurlijk bij de Kerstdecoraties. Ik kocht een hele zak zwarte Kerstballen voor drie piek!
Koop bij de Hema of bij Action een bus zwarte spuitverf. Of koop schoolbordverf. Spuiten maar die onooglijke kandelaar of lelijke bloempot. Spuit gelijk wat dennenappels, gedroogd blad of een pompoen. Koop zwarte kaarsen. Maak je papieren decoraties? Gebruik dan eens zwart in plaats van wit papier. Heb je nog (donkere) oude spijkerbroeken? Naai er placemats of servetten van. Koop op de markt drie meter zwarte (voering)stof (goedkoop!) en maak er een tafelkleed van. Serveer je (stok)brood of kaasplateau op een oude snijplank.
Decoreer de tafel met (kiem)groenten in plaats van het geijkte Kerststukje. Heb je nog bloembollen liggen die je eigenlijk (in oktober) had moeten planten? (Bij het tuincentrum liggen ze nu in de Sale). Leg ze op een lichte plek en geef een klein beetje water. Binnen de kortste keren beginnen ze te kiemen. Et voilà: op een schoteltje, in een glas of bakje heb je meteen een groene touch.
Foto: stylizimo.com
Foto: stylizimo.com

Want om nou elk jaar een volledig nieuwe trend te gaan volgen?


-X-


Ben jij al (stiekem) aan het plannen voor Kerst?
Post Comment
Een reactie posten

Auto Post Signature

Auto Post  Signature