Ellebogenwerk en een beetje arm-lastig

6 november 2015
Opeens zie je het overal. Heel grof breiwerk in het interieur. Dat heeft misschien te maken met het feit dat half oktober de vierde 'Wool Week Amsterdam' heeft plaatsgevonden (dit evenement is aan mijn aandacht ontsnapt. Maar hé, kan gebeuren).
Verschillende ontwerpers toonden tijdens de Wool Week (een initiatief van The Campaign for Wool) designs gemaakt van dit 100% natuurlijke materiaal. Het vachtje van een schaap* levert een rijk en duurzaam product met een heleboel praktische eigenschappen: wol ademt, is elastisch, houdt je warm als het koud is en verkoelt bij hitte.


Wol is dus HOT (en koel tegelijk) en breien en haken zijn alles behalve wollig. Vooral XXL-versies van kussens en plaids geven je huis een warme touch. Met een grof-gebreide deken op de bank of op het bed wordt het deze winter cocoonen optima forma. En aangezien de handwerk-trend nog wel een tijdje doorzet, pakken we de breipennen of haaknaald op en maken wij deze 'harige' accessoires gewoon lekker zelf. Want uiteraard kun je een kant en klare plaid of kussenhoes kopen (duur...! Maar wol is ook prijzig), maar niets leukers dan het edele handwerk. Of beter gezegd; 'armwerk', want dat kan ook.

Foto: Knitting Noodles


Foto: Knitting Noodles

Mijn zus Joke is heel bedreven in arm-breien. Zij deed het mij al eens voor, maar dat is weer heel snel weggezakt (zal de leeftijd wel zijn...). Vandaar dat ik een YouTube filmpje heb gezocht met duidelijke instructies. (Maar dan nog: ik moet heel goed opletten en tegelijkertijd meedoen om het te begrijpen). De gebruikte wol heet overigens lont-wol. 


Dit kan natuurlijk ook. Brei een hele lange slang (rondbreien op vier pennen) en als hij lang genoeg is (echt  h e e l  lang), kun je hem knopen tot een kussen. Het ontwerp is van de IJslander (met de onuitsprekelijke naam) Ragnheiður Ösp voor Pode.

-X-

* Er bestaat ook geitenwol (Kasjmir of Cashmere, Pashmina en Mohair). Ook verschillende lama- soorten zoals de Llamas, Alpacas, Vicuñas en de Guanacos leveren (de duurste soort) wol. En dan heb je nog het dieronvriendelijke konijnenwol (Angora).
Post Comment
Een reactie posten

Auto Post Signature

Auto Post  Signature