Design Icons: Verner Panton

15 november 2015
De Scandinavische woonstijl is momenteel heel erg hot. Geïnspireerd door het Noorderlicht kenmerkt deze trend zich door het gebruik van natuurlijke materialen, lichte kleuren (pastellen) en grafische vormen. Maar niet alle Noordse designers ontwierpen in deze nu zo populaire stijl. Neem Verner Panton. De Deen was wars van het blonde hout dat zo typerend is in de Scandinavisch meubel-traditie. Desondanks wordt hij gezien als een van Denemarkens' invloedrijkste 20e-eeuwse meubel- en interieurvormgevers.


Ontwerpen van Panton met de 'living tower'. Foto: Vitra

Enfant terrible
De Deense toegepast-kunstenaar en architect (1926-1998) was een van de eerste Scandinavische ontwerpers die werkte met materialen als plastic, schuimrubber en synthetische stoffen, vaak in felle kleuren. En daarmee werd hij de enfant terrible van het Deense design.
Panton, opgeleid als architect, besloot zich -na een stage bij Arne Jacobsen en een inspirerende ontmoeting met Pøul Henningsen- te richtten op design. Op onnavolgbare wijze wist Panton de geest van de jaren zestig te vangen en om die reden zijn een aantal van zijn designs nog steeds immens populair. Met zijn meubelen behoorde Panton (samen met ontwerpers als Eero Saarinen en Charles en Ray Eames) tot de organische school. En in tegenstelling tot de meeste Europese vormgevers (die het ambachtelijke hoog in het vaandel hadden), was hij een groot voorstander van industrieel gefabriceerd design.

Bar Boy. Foto: Modern Design
 Cone Table. Foto: Vitra

Form follows function
De Deense designer ontwierp niet alleen stoelen. Al in de jaren '60 ontwierp Panton ook lampen in een tijdloze stijl. Hij was een van de eersten die ook -voor die tijd ongebruikelijke- witte meubels en woonaccessoires ontwierp. Daarnaast gebruikte hij staal en chroom, altijd glad en zonder enige vorm van ornamentiek. Pantons credo was form follows function: het ontwerp van een product (of bouwwerk) vloeit voort uit of wordt gebaseerd op de beoogde functie of het uiteindelijk gebruik*.


The Multi-level living space. Foto: Wine and bowties

Foto's: Vitra
Panthella tafellamp. Foto: Hive Modern
Verpan Moon lamp. Foto: Tagwerc
Flower pot pendel VP2. Foto: Flotrum

De Panton Chair
Panton wist met één eenvoudige lijn een elegante stoel te ontwerpen en daarmee roemden de critici zijn ontwerpen om hun eenvoud én comfort. Het beste voorbeeld daarvan is de stoel die simpelweg zijn eigen naam kreeg: de Panton stoel. Het is de eerste kunststof stoel uit één stuk die ooit ontworpen is. De stoel is een opeenstapeling van bolle en holle vormen die zich om het lichaam 'plooien'. Directe inspiratiebronnen lijken de achterpootloze stoel van Heinz en Bodo Rasch van 1927 en de Zig-zag stoel van Gerrit Rietveld van 1932**. 
De stoel is tot op de dag van vandaag een van de bestsellers van meubelfabrikant Vitra (mét nog een paar andere ontwerpen van Panton).

Panton Chair. Foto: Vitra

Zo!
Een flinke color boost op deze grijze zondag...


-X-

Ik kruip lekker met een boek op mijn one-level living space.
Mijn bank!


Vilbert Chair, 1995 Verner Panton for Ikea. Foto: Auktion Stipset

Bronnen: * Wikipedia, ** Kunstbus
Post Comment
Een reactie posten

Dank voor je reactie! (thank you for your thoughts)

Auto Post Signature

Auto Post  Signature