De zoetsappigheid voorbij: bitchy en edgy handwerkjes

17 november 2015
Het kan zijn dat een bepaalde uitspraak jou drijft om alles uit je leven te halen (dat is in mijn geval: "Fijn, het is vandaag"), maar serieus, er zijn levensmotto's waar je stante pede weeïg van wordt. Die zoetsappige cliché quotes, die -liefst 'geschreven' in een sierlijk lettertype - als posters overal in Scandinavische, grafische interieurs opduiken. Ze zijn hartstikke hip, maar mij te zijig, klef en halfslachtig.
Hippe tegeltjes-wijsheden...

Ja, ik ben er helemaal klaar mee. 'Live, laugh, love'. Carpe Diem. 'Love what you do, do what you love'. Bleh....!
You can never love too much; of
Count your blessings.
Nog ééntje dan: The best is yet to come...
Ik krijg spontaan de kriebels.

Foto: Femme Threads

Bitchy en/of edgy
Liever een beetje ruig en rauw, zoals in het Echte Leven. Bij tijd en wijle chagrijnig, humeurig of korzelig. Snibbig, kattig of kreng-ig.
You get my drift.
Daarom ben ik fan van Subversive Cross Stitch. Deze liefde deel ik met zus Saar, die het World Wide Web afstruint naar voorbeelden van 'stoute', (soms) foute, wringende en/of ironische getinte handwerkjes. Allemaal met een forse knipoog. Weg met het stoffige, brave imago van breien, haken en borduren. Vanaf nu is handwerken tegendraads. (Uiteraard een kwestie van smaak, maar het hoeft voor mij niet per se grof).

Foto: Img Kid

Subversief handwerk
Naast de eerder genoemde Subversive Cross Stitch, vond zij nog veel meer inspiratiebronnen voor 'fout' handwerk. Google maar eens op dit zoekwoord (+ free patterns) en er verschijnen allerlei voorbeelden van 'stoute' geborduurde spreuken. (Tip: je kunt een kruissteek-borduurpatroon ook uitstekend gebruiken als patroon voor filet haakwerk. Wel even een proeflapje maken).
Wil je je 'tegeltjes-wijsheid' liever kant en klaar? Kijk dan op de Etsy-pagina van A Manic Monday (NL) of Bombastitch (USA). Ga je liever zelf aan de slag, dan zijn er (patroon)boeken. Bijvoorbeeld: Achterlijke Gladiool van Julie Jackson; het Tattoo-borduurboek Love Kills Slowly van Ed Hardy (stoer!) of het wat softere Doodle Stitching van Aimee Ray. (Tip voor de feestdagen!).

Foto: Free Patterns
Blooming Skull, Ed Hardy

Inspiratie
Of create your own. Een aantal quotes die zich uitstekend lenen voor een wringend naald- en draadwerkje? Wat dacht je van: "Bite me', 'Happy fucking holidays', 'You'll do', 'Don't be a dick', 'Are you still here?', 'Shut the fuck up', 'Love stinks' of 'Babies suck'. Ik persoonlijk (...) ga voor 'Cheer up, loser!'. Die vind ik nogal grappig.
En die relativeert als ik 's morgens met het verkeerde been uit bed stap.

Hetgeen precies de bedoeling is van dit soort spreuken...
-X-


Een top-vondst van zuster-lief was deze: een gehaakte 'skelet' sjaal van Fabienne Gassman op een Russische website. Het patroon wordt bijgeleverd, maar de tekst is (dus) in het Russisch. Maar met Translate kom ik een heel end...
Aan de slag!
Foto: Fabienne Gassman

Post Comment
Een reactie posten

Auto Post Signature

Auto Post  Signature