Where to go and what to do ?

30 oktober 2015
Ook in november en december een veelheid aan leuke en inspirerende evenementen om na afloop volledig opgeladen weer huiswaarts te keren. In chronologische volgorde eerst vijf events met een vrij korte houdbaarheidsdatum, om te besluiten met must-sees die je ook in het nieuwe jaar (nog) kunt bezoeken.

Het 'Brutalisme' van Gevonden Op Marktplaats
Hier kijk ik persoonlijk erg naar uit. Want, he does it again. Julien Rademaker, founder van de succesvolle site Gevonden op Marktplaats én 'columnist' van de Volkskrant Magazine, opent (na een driedaags event vorig jaar) een tijdelijke winkel met een unieke mix van (ik citeer): "vintage design, jaren 50, 60, 70 en 80, Art Deco, unieke handgemaakte meubels, Hollywood regency, Scandinavisch, Italiaans, messing objecten, marmer, natuursteen, Nederlands keramiek, brutalisme etc.". Vooral dat brutalisme spreekt mij aan. En dat ook nog eens in de context van verschillende gestijlde interieurs. Nog niet helemaal tot in de puntjes geregeld (het is bijvoorbeeld nog niet zeker hoe lang de winkel open blijft): hou daarom de FB-pagina in de gaten. Kannie wachten...
Vanaf 11 november,  KNSM-laan 301, Amsterdam Oost (KNSM-eiland).


IDFA
Half november begint de 28ste editie van de International Documentary Festival Amsterdam (IDFA). Twaalf dagen zo'n driehonderd documentaires uit de hele wereld: de rauwe werkelijkheid of prachtige, geestige of liefdevolle kijkjes in Het Leven. Allemaal bijzondere verhalen over de meest uiteenlopende onderwerpen. Vanaf 5 november is het volledige programma te vinden op de site en in de IDFA-app.
18 t/m 29 november, diverse filmtheaters in Amsterdam.


Je moet wel lef hebben...
om je eigen kleine try-out tussen al die gevestigde en prominente namen te zetten, maar ik doe het toch (lekker puh!). Op zondag 22 november hou ik huis: ik open de deur van mijn bescheiden Amsterdamse appartementje om in een huiselijk sfeer mijn vintage (brutalisme- ?) vondsten gestyled en wel, te koop aan te bieden. Meer hierover in een blogbericht aanstaande weekend.
22 november van 12.00 tot 19.00 uur, Amsterdam Oud-West.

Meesterwerk
Nog zo'n must-go... "Een bruisende mini-stad waar zelf-producerende designers, modeontwerpers, foodkunstenaars en vaklieden hun passie voor design en ambacht delen met een groot publiek. In een sfeervolle relaxte setting wordt u deskundig geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen op het gebied van stijl en design.  De nieuwste collecties handgemaakte authentieke kwaliteitsproducten nodigen uit tot aanschaf van inspirerende cadeaus voor de feestdagen". Aan het woord is Nicole Uniquole, initiatiefnemer en curator van Meesterlijk: city of design. Comité van aanbeveling: Iris Apfel, Lidewij Edelkoort, Richard Hutten, Diane Pernet en Jan Taminiau.
Do I need to say more? Ik zeg: gaan!
27 t/m 29 november, Westergasfabriek, Amsterdam.

Foto: Meesterlijk

Klein maar fijn
Designkenner, interieurlover en/of kleuradept? In het laatste weekend van november brengt Elle Decoration een -voor hun doen- klein, maar -naar eigen zeggen- fijn woonevenement. "In de sfeervolle Posthoornkerk in Amsterdam brengen wij een programma vol interessante sprekers op het gebied van design, trends, styling en materialen. Denk aan trendtalks, inspirerende lezingen, workshops en masterclasses. Naast dit programma creëert het team van ELLE Decoration er een kleurrijke interieurexpositie waar interieurdesign van de toekomst en klassiekers samenkomen".
28 en 29 november, Posthoornkerk, Amsterdam.


In stijl opgediend
"In vervolg op de succesvolle presentatie ‘Royal Showpieces’ in 2014, is sinds eind september 'Royal Showpieces II, in stijl opgediend’ te zien op Paleis Het Loo. Met serviezen, tafellinnen en toegepaste kunst wordt dit keer de eetcultuur aan het hof op unieke wijze tot leven gebracht. Werk van hedendaagse ontwerpers wordt door Nicole Uniquole (ook curator van het Meesterlijk-event. Zie eerder in deze Uit-krant. red.) samengebracht met historische objecten uit de museumdepots".
t/m 17 april 2016, Paleis Het Loo, Apeldoorn.

Foto: Menno Mulder, Paleis Het Loo

Museumstukken
Nederland heeft geen modemuseum, maar vorige maand opende in het Nieuwe Instituut in Rotterdam een Pop Up expositie gecureerd door Guus Beumer, die zijn sporen heeft verdiend in fashion. Hij werkte voor Avenue en was artdirector bij Nederlandse modelabels als Orson + Bodil en So. Beumer gaat in op verschillende aspecten van de mode, maar vooral op vernieuwing en wat dat precies voor de mode betekent. Interessant anders...
t/m 8 mei 2016, Het Nieuwe Instituut, Rotterdam.

Foto: Het Nieuwe Instituut

Een voorbije eeuw opnieuw tot leven
Dan een tentoonstelling die ik zeker nog ga bezoeken (en hier ook al eerder besprak): 'De 20ste eeuw – Keramiek als spiegel van de tijd'. "Voor het eerst wordt keramiek in de context van de afgelopen eeuw gepresenteerd. Gecombineerd met andere kunstvoorwerpen, historische foto’s, filmbeelden en meubels wordt het verleden voelbaar. Frans Leidelmeijer, specialist in kunst en vormgeving uit de periode 1880 tot heden, is de gastcurator van deze tentoonstelling.
Een feest van herkenning?
t/m 3 juli 2016, Keramiekmuseum Princessehof, Leeuwarden.


Een mindfull- of juist wildbreier?
Dat is de vraag. Nog een tentoonstelling in Leeuwarden en daarom goed te combineren met de vorige expositie: 'Breien!' in het Fries Museum. Een eeuwenoud ambacht maar ook helemaal van nu. De tentoonstelling staat bol van het breiwerk: van historische patronen tot het allernieuwste design.
t/m 28 augustus 2016, Fries Museum, Leeuwarden.


Last but not least
Raar, maar waar. Zonder enige tam-tam (ik las er nergens over behalve op Elle Decoration) is afgelopen maandag (25 oktober) het eerste Nederlandse Designmuseum geopend en dat zou toch wereldnieuws moeten zijn? In ieder geval in Nederland. "Welkom bij Cube, het eerste museum van Nederland volledig gewijd aan design. Cube toont design met inhoud; design dat impact heeft op de wereld". Gehuisvest in een grote kubus is het museum onderdeel van het vernieuwde en uitgebreide Museumplein Limburg in Kerkrade.
Naast de vaste collectie t/m 3 september 2016 de expositie: "Design Identities": German and Dutch award winners selected by Red Dot.

Foto: NRC


Bronnen: Volkskrant Magazine, Stylink, Elle Decoration en diverse internet- en FB-pagina's. 
Post Comment
Een reactie posten

Auto Post Signature

Auto Post  Signature