Orchids and feeling blue...

24 oktober 2015
Zonder haar te kunnen zien achter de scheidingswand, hoorde ik dat zij het was. Met haar charmante Duitse accent in gesprek met geïnteresseerde bezoekers die -net als ik- verwonderd waren over die intense kleur.
Wat wij voor ons zagen? Zeeën van blauwe planten op stalen veilingkarren in een decor van geabstraheerde orchideeën.
Surrealistisch haast.


Ik trof Ulrike Jurklies in de presentatie bij ontwerp|expo|winkel Yksi tijdens mijn bezoek aan de Dutch Design Week (DDW) in Eindhoven. Ulrike en ik hebben elkaar eerder ontmoet, vandaar dat ik haar karakteristieke tongval herkende. Verleden jaar verzorgde zij de uitermate geslaagde DDW-bloggerstour waar ik deelgenoot van was.
Bij de 2015-editie van het design-spektakel is deze vrouw achter het succesvolle ontwerplabel Mo Man Tai present met een wel heel bijzonder project. Samen met Willemijn de Wit maakte zij "Orchids, mourning takes time"."De unieke methode van VG Orchids om de bloeiende schoonheid van de orchidee te beïnvloeden, inspireerde De Wit en Jurklies een ervaring te visualiseren die lastig in woorden te omschrijven is". Deze zin op de site van de DDW slaat de spijker op zijn kop. Toch ga ik een poging wagen de diepere betekenis van de installatie aan je uit te leggen.

De symboliek is alsvolgt. De oorspronkelijk witte bloemen worden geïnjecteerd met blauwe (bio) kleurstof. Langzaam neemt de kleur 'bezit' van de bloem. Door alle adertjes van de orchidee kruipt geleidelijk de vloeistof naar boven totdat hij de kleur van de bloem heeft bepaald.
Eenzelfde proces speelt zich af bij rouw. Je verliest een dierbare en het verdriet en het gemis sluipt door je lijf totdat het je helemaal lijkt te hebben 'overgenomen'. Het verdriet sijpelt door je aderen. De rouw wordt alles beheersend. ("An overwhelming feeling that temporary takes control of the whole body").
Feeling blue...
Maar net als bij de gekleurde orchidee: naarmate de tijd vordert, vervaagt de intensiteit van het blauw. Heel geleidelijk en langzaam verliest de kleur terrein.
Maar de bloem wordt nooit meer dezelfde als hij was.....

Ik vind het een heel ontroerend concept. Zeker in het licht van mijn (ons) persoonlijk verlies begin dit jaar.

En dan te weten dat ik eigenlijk helemaal niet van geverfde bloemen hou....

-X-

Fijne dag!
Ik ga nog een rondje DDW doen...

PS: in de presentatie ook een nieuw (grotendeels afbreekbaar) behang en gordijnen van Big Impact, beiden met een patroon van orchideeën.

Alle foto's: roomservice13.nl
Post Comment
Een reactie posten

Auto Post Signature

Auto Post  Signature