Entre nous en het Barcelona-effect

20 september 2015
Er zijn dagen dat een wandeling door het centrum van Amsterdam een hindernisloop is. Dan moet je laveren tussen als bajonetten uitstekende selfy sticks van giechelende Aziaten, alleen in hun cityguide kijkende Amerikanen en breedbuikige, luide Britten. Van die jonge Engelsen (ook Italianen overigens) die alleen maar in de hoofdstad zijn om een bezoek te brengen aan (alle) coffeeshops om zich knetter-stoned te blowen. Of in het kader van hun bachelor party het red light district onveilig maken. Om nog maar te zwijgen over de altijd het verkeer versperrende bierfietsen en voor-het-eerste-op-de-(huur)fiets-zittende en levensgevaarlijke situaties veroorzakende andere buitenlanders.
Nog zo iets: een plofkip heeft meer ruimte in zijn hok, dan reizigers in de trams die het Museum-district aandoen.

Amsterdam tourist guide: How to avoid the other tourists (een gotspe?)

Ik woon nu bijna twee jaar (weer) in Amsterdam en het bevalt prima. Maar dat kan niet voor iedereen worden gezegd: er wordt onder Amsterdammers heel wat afgeklaagd. En dan niet 'alleen' over de toeristen die onze hoofdstad verblijden met een bezoek (van zo'n 11 miljoen in 2005 naar 16,3 miljoen vorig jaar). Ook over de 'festivallisering' van de stad (zo'n 350 festivals dit jaar).
Volgens een groeiende minderheid van Mokummers mag de hoofdstad geen pretpark worden. (Lees hier de column van Youp over dit onderwerp in het NCR ).

Twintig passen van mijn huis....

Het massatoerisme mag dan (net als in Barcelona) als een 'hel' worden ervaren, het is wel een begrensde hel*. Verder blijkt dat het ook een typisch Amsterdams probleem is. "In Rotterdam wordt iedere toerist meteen ereburger gemaakt. 'Voller, leuker, drukker, beter' kopte de Rotterdamse krant De Havenloods onlangs boven een bericht dat signaleert dat ook daar het toerisme groeit. En tenslotte, de 'bijdehante' Amsterdammers oogsten wat ze zelf hebben gezaaid: de 'tolerante' reputatie dat in Amsterdam alles mag wat elders is verboden".

Verboden de eendjes te voeren...

Maar woon je in het Centrum, dan kan ik mij voorstellen dat het allemaal wel eens (wat) teveel wordt....


-X-

Wat vindt jij? Is Amsterdam te druk?

The 500 hidden secrets. (misschien iets voor de Amsterdammers zelf...)


PS: Toeristen besteden een kleine 6 miljard euro in Amsterdam en meer dan 100.000 mensen verdienen hun brood in de sector.


 * Van het Centraal Station, naar het Damrak, Wallen, Dam, Kalver- en Leidsestraat via het Vondelpark naar het Rijksmuseum. Met uitlopers naar attracties als het Anne Frankhuis en de Heineken Experience.

Bronnen: Elsevier, NRC. Foto's: roomservice13.nl (local Goods Store)
Post Comment
Een reactie posten

Auto Post Signature

Auto Post  Signature