Design Icons: Arne Jacobsen

9 augustus 2015
Waar ik twee weken geleden de meubelfabrikant Artifort in het zonnetje zette, grijp ik de 60ste verjaardag van de Series 7th chair (ook wel Vlinderstoel) aan om aandacht te besteden aan de Deense architect en ontwerper Arne Jacobsen.Arne Jacobsen (1902-1971, Kopenhagen) was een van de invloedrijkste Deense designers uit de vorige eeuw en daarmee ook één van de bekendste. Zowel zijn gebouwen, als de door hem ontworpen meubels en woon-accessoires combineren de modernistische idealen van de na-oorlogse mid-centuries met de Scandinavisch liefde voor naturalisme.

De Deen sprak nauwelijks Engels en kwam zelden zijn Kopenhaagse studio uit, maar mocht desondanks in 1958 (het jaar van de opdracht) een nieuw College voor de prestigieuze Oxford University ontwerpen. Jacobsen was de architect van meerdere beroemde gebouwen (SAS Royal Hotel, National Bank of Denmark etc.), maar het door hem ontworpen St. Catherine's College was Jacobsen's eerste gesamtkunstwerk: hij bepaalde de exacte grijstint voor de gordijnen, de hoogte van de in de tuin te planten cederbomen en welke vis er in de vijver diende te zwemmen (kopvoorn en goudwinde).

St. Catherine's College, Oxford

De architect en industrieel ontwerper ontpopte zich gedurende zijn carrière tot een zeer veelzijdig designer met klassiekers als The Ant, The Swan en The Egg (Fritz Hansen). Daarnaast ontwierp hij bestek (Georg Jensen), verlichting (Louis Poulsen), kranen, koffie- en theesets, een lettertype, deurknoppen, horloges en stoffen. En deze lijst is vast nog niet compleet. 


The Ant, The Swan and The Egg, foto's Fritz Hansen


Rondom de herdenking van het 60-jarige bestaan van de beroemde stoel is er nog tot 13 september aanstaande een tentoonstelling in het Design Museum Gent. In het Belgische museum een veertigtal interpretaties van de Serie 7th chair door zeven creatievelingen.

Zaha Hadid, foto: Design museum Gent

Maar dat is nog niet alles. In opdracht van producent Fritz Hansen ontwierp Ruth Vissing een serie van zeven posters met de iconische stoel als onderwerp. Te koop via de website voor 399 Deense Kronen. Klik hier om de andere zes affiches te bekijken.
Zoals je op de eerste foto ziet, ben ook ik in het gelukkige bezit van een Vlinderstoel (zoals ik de stoel tot gisteren nog noemde). Jammer genoeg 'slechts' de miniatuur-versie.


-X-


Have a nice day!


Bronnen: Wikipedia,  Elle Wonen, Design Milk,
Post Comment
Een reactie posten

Auto Post Signature

Auto Post  Signature