Van oude dingen die nooit voorbij gaan.

29 juli 2015

Mag ik een voorspelling doen?

Misschien een beetje aanmatigend, maar ik zie een interessante tendens. Volgens mij komt er een herwaardering van het historische en het ambachtelijke. Een revival of Arts and Crafts. In de mode en het interieur wordt steeds vaker teruggegrepen naar de 17de, 18de en 19de eeuw. Als reactie op de massaproductie (en alle gevolgen van dien), realiseren wij ons hoe vakkundig kledingstukken, meubels en interieur-accessoires in het verleden werden gemaakt. Uiteraard dienen die voorgaande eeuwen ter inspiratie en wordt er wel degelijk een eigentijdse draai aan gegeven.

Lyske Gais en Lia Duinker. Geinspireerd op 'De Steniging van Stefanus', Rembrandt 1635

Witte Leeuw van Laura Ristea en Alin Tamasan. Geïnspireerd op scherven uit VOC-schip 'Witte Leeuw'.


Goede voorbeelden van die revival zijn de inzendingen voor de Rijksstudio Awards. Gebaseerd op de collectie van het Rijksmuseum werd er door de inzenders naar hartenlust gewerkt met ons openbaar kunstbezit en dat leverde interessante uitkomsten op.

Foto: Hendrik Kerstens

Het onderzoek naar de door onze voorouders gebruikte materialen, vormen en detaillering en hun handmade-technieken is momenteel in volle gang. Design-opleidingen (zowel mode als productontwikkeling) gaan samenwerkingen aan met musea en hun collecties bieden inspiratie om nieuwe concepten in een moderne setting te plaatsen. Het resultaat: duurzame ontwerpen die we lange tijd willen dragen, bezitten en koesteren en aan volgende generaties doorgeven omdat er verhalen en herinneringen aan verbonden zijn.
Links: Plumes & Feathers. Rechts: Vogue China april 2015 - model: Suvi Koponen, photographer: Patrick Demarchelier, stylist: Daniela Paudice, hair: Teddy Charles , make-up: Francelle & manicure: Rieko Okusa - design: Valentino & Givenchy
Foto: Romina Ressina

Razend interessant die ontwikkelingen, vind ik. Vind jij dat ook? Bekijk (en volg) dan deze twee websites:
Crafts Council Nederland, platform voor hedendaags ambacht.
ModeMuze, platform voor liefhebbers van mode & kostuums uit Nederland.


-X-


Age is an attitude...


Post Comment
Een reactie posten

Auto Post Signature

Auto Post  Signature