#Public #art #collection, oftewel #openbaar #kunstbezit

18 juli 2015

Mijn vader was geen 'geleerd' man, maar wel heel breed geïnteresseerd. Hij kocht van zijn zuurverdiende centen een encyclopedie (Van Dale uiteraard; de duurste, maar wel de beste) en hij was lid van Stichting Openbaar Kunstbezit.
Deze stichting bracht in de periode 1957–1988 het gelijknamige radio- en (later) televisieprogramma uit en daar werd bij ons thuis naar gekeken. In de uitzendingen werd uitleg gegeven over beeldende kunst in de Nederlandse musea. Bij het programma hoorde een losbladige uitgave die in een linnen band kon worden opgeborgen. Mijn ouders hadden dus ook dergelijke albums in de kast staan. Ter leering ende vermeack en niet in de laatste plaats ten behoeve van onze culturele vorming.

Strand - Jozef Israëls

Interessanter nog was het programma 'Kunstgrepen' dat gepresenteerd werd door Pierre Janssen. Ook deze rubriek had als doel kunst dichter bij de mensen te brengen. Menig leeftijdsgenoot kan zich het beeld nog voor de geest halen van die lange slungelige man die met trillende en wapperende handen zijn bevlogen verhaal deed.


Dat was vroeger. Tegenwoordig heb je Rijksstudio. Daar krijg je toegang tot afbeeldingen van kunstwerken en kun je daarmee knutselen zoveel je wilt. Ofwel: "It's time to move the Museum's art from behind its walls into the world". Terecht, want het is immers openbaar. Rijksbezit, dus van ons allemaal...


Strandgezicht, J.H. Weissenbruch

Strand bij eb, Charles Francois Daubidgy
Morgenrit langs het strand, Anton Mauve

 
Dus gebruikte ik uit Rijksstudio een paar prachtige voorbeelden van strand-scenes. Omdat het vandaag de eerste dag is dat heel Nederland zomervakantie viert.


-X-
 
 
Be nice...
 
 
Post Comment
Een reactie posten

Auto Post Signature

Auto Post  Signature