#MidCentury: the #contemporary #guide to modern living

12 juli 2015

Een paar weken geleden zag ik een voor mij opmerkelijke post voorbij komen tussen de niet aflatende stroom Facebook-berichten. Een van mijn vrienden (de meesten zijn eigenlijk onbekende kennissen), deelde een advertentie van MidCentury Magazine that caught  my eye. En altijd als ik de term Midcentury (Modern) hoor, lees of plaatjes zie met iets wat wel eens midden-vorige-eeuw zou kunnen zijn, dan is mijn interesse gewekt.


Misschien eerst even wat uitleg. Mid Century Modern is een term die gebruikt wordt voor alle vooruitstrevend bedoelde uitingen op het gebied van architectuur, interieur, product- en grafische vormgeving uit - even grofweg - de jaren 1933 tot 1965 (Cara Greenberg in haar boek: Mid-Century Modern: Furniture of the 1950s, Random House, 1983). De stijlperiode is heel breed en veelomvattend, maar een beetje geoefend oog herkent Mid Century onmiddellijk.


Terug naar de advertentie op FB. Gespitst als ik (dan) ben, was er alle reden om mij verder te verdiepen in deze uitgave. Heel vriendelijk werd mij - op mijn verzoek - een exemplaar van het periodiek toegestuurd. Vanuit de UK, want MidCentury is Brits en heeft geen distributor or stockist in The Netherlands. Er komt tweemaal per jaar een papieren nummer uit, maar op de site en via de App-store kun je je (ook) abonneren op de digitale versie.

Stofontwerp en foto Robert Steward

Ja, en dan mijn bespreking. Ik kreeg nummer 8 in handen, met daarin een veelheid aan zeer uiteenlopende artikelen. Veel achtergrondinformatie over bijvoorbeeld sixties-architectuur (Golden Lane Estate in Londen, studentenhuisvesting én speelplaatsen in Groot Brittannië). Heel interessant. Verder een artikel over het textiele patroon-design van de grafisch ontwerper Robert Steward. Met één van zijn stoffen zou ik wel een sierkussen willen bekleden. Twee buyer's guides: affiche-kunst met reis-posters én sieraden van Georg Jensen en een aantal zeer inspirerende binnen-kijkers. Zo mogen we gluren in het huis van Mid Century curator Lesley Jackson: 'Living with Danish Design'.


Dit is maar een greep uit alle items in het zomer/herfst nummer van Mid Century. Voor de echte roaring forties, furious fifties and screaming sixties-adepten en -kenners (niet dat ik mijzelf tot die laatste groep reken) oogstrelend en een must see | must read. Wél, en dat is dan ook mijn enige minpuntje, nogal Brits georiënteerd. Begrijpelijk, maar toch...
-X-


Nice! It's today...Post Comment
Een reactie posten

Auto Post Signature

Auto Post  Signature