In the #spotlight: Charles and Ray #Eames

7 juli 2015

Soms spreken mensen dusdanig tot de verbeelding, dat ik daar meer over wil weten. Mensen die hun sporen hebben nagelaten; die wezenlijke dingen hebben gepresteerd, maar die daarnaast ook respect afdwingen door de manier waarop zij tot die verdiensten zijn gekomen. Mensen met een iconische uitstraling.
Dat kunnen personen zijn, maar in dit geval gaat het om een duo. Zie ik foto's van dit ontwerperspaar, dan word ik altijd getroffen door de levenslust. Van de beelden spat vrolijkheid, genegenheid en kameraadschap. Echte liefde en a match made in heaven.
In the kick off van de serie 'illustere ontwerpers': vandaag Charles en Ray Eames.

Charles Ormond Eames Jr., Saint Louis, 17 juni 1907 - Los Angeles, 21 augustus 1978.
Ray-Bernice Alexandra Kaiser Eames, Sacramento, 15 december 1912 - Los Angeles, 21 augustus 1988.Charles Eames studeerde 'slechts' twee jaar architectuur aan de Washington University in St. Louis als hij zijn biezen kan pakken. Als aanhanger van het werk van Frank Lloyd Wright werden de opvattingen van Charles als te vooruitstrevend bestempeld. Dit weerhield de jonge ontwerper niet om zijn eigen architectenbureau te starten. In 1938 krijgt Charles (door toedoen van Eliel Saarinen, vader van Eero) eerst een beurs en later een docentschap aan de Cranbrook Academy of Art (Michigan) aangeboden.

We schrijven 1941 als Charles met Ray huwt. Ray Kaiser, in eerste instantie opgeleid als kunstschilder, vervolgt haar studie aan Cranbrook waar zij Charles ontmoet. En wetende dat hij in datzelfde jaar van zijn eerste vrouw (Catherine Woermann) scheidde (wat zo simpel nog niet was in die tijd), gaat mijn fantasie op hol. Love at first sight? Love of his life? Een liefdesaffaire in de collegebanken? Hoe dan ook: de samenwerking van én tussen deze creatievelingen was enorm succesvol en veelomvattend: woningen, meubilair (stoelen, tafels, kasten etc.), woonaccessoires, speelgoed, grafisch werk, textiel, kunst, fotografie en film. In de 2de Wereldoorlog zelfs brancards en beenspalken.

In 2004 richt dochter Lucia (geboren uit het huwelijk van Charles met zijn eerste vrouw Catherine) samen met haar vijf kinderen de Eames Foundation op. In nauwe samenwerking met de enige twee producenten van Eames designs: Herman Miller Inc. en Vitra, cureert de Stichting tentoonstellingen over Charles en Ray's werk en stellen zij zich tot doel om het Eames House (Santa Monica) voor de komende generaties te behouden.

Dat de ontwerpen van de Eameses nog steeds razend populair zijn is bekend. Met name de door het stel ontworpen stoelen zijn een enorme hit. Maar zij maakten nog veel meer. Hieronder enkele van hun minder bekende designs.
Revell Toy House 1959
Eames Storage Unit ESU, 1949
Toy Masks, 1950
Eames plywood sculpture, 1943
En mocht (met de nadruk op mócht) ik besluiten om een tweede tattoo te laten zetten (ik vertelde in dit bericht hoe verslavend het kan zijn), dan wordt het een Eames tattoo.....
Nou ja, één van de vijf....

Alle foto's: Charles and Ray Eames, Herman Miller Inc. en Vitra.
Post Comment
Een reactie posten

Auto Post Signature

Auto Post  Signature