Designs Icons: 125 years Artifort

26 juli 2015

In september van dit jaar bereikt het oer-Hollandse Artifort de respectabele leeftijd van 125 jaar.


In 1890 startte Jules Wagemans in Maastricht zijn meubelstoffeerderij, maar het was zijn zoon Henricus die het bedrijf uitbouwde tot een meubelfabriek met een heuse showroom in Amsterdam rond de eeuwwisseling. Gedwongen door de economische recessie van de jaren dertig bleek een herkenbaar bedrijfsprofiel én een onderscheidende collectie noodzakelijk, et voilà: Artifort was geboren. Artifort, afgeleid van het Latijnse woord 'ars' (art/kunst) en 'fortis' (sterk). De nadruk kwam te liggen op functionaliteit, comfort en kwaliteit, gecombineerd met esthetiek en innovatief gebruik van materialen.

De eerste design-stoelen zijn van de hand van Theo Ruth, die in de dertiger jaren in dienst trad. Helaas kon ik geen voorbeelden van zijn ontwerpen uit zijn beginperiode bij het bedrijf vinden.
Begin jaren vijftig worden de nieuwe ontwerpen naar Scandinavisch voorbeeld moderner.

Model 'Congo' van Theo Ruth uit 1952. Foto: Van Ons
De Zwaan van Gerrit Rietveld uit 1957 voor Artifort. Foto: MidMod design

Artifort ontwikkelt dan langzamerhand een eigen stijl, onder andere door het aantrekken van Gerrit Rietveld in 1952. Meubels ontworpen door Rietveld zijn onderdeel van het Nederlands paviljoen op de Wereldtentoonstelling van 1958. In datzelfde jaar komt de binnenhuisarchitect en meubelontwerper Kho Liang Ie als artistiek adviseur in dienst bij Artifort. Zijn inbreng is niet alleen bepalend voor de successen in de jaren zestig en zeventig, maar hebben hun invloed tot op de dag van vandaag. Door zijn toedoen wordt in 1959 de Franse vormgever Pierre Paulin aangetrokken die nieuwe technieken en constructies introduceert. De ontwerpen van Paulin blijken innovatief en fris. Zijn felgekleurde sculpturaal vormgegeven zitmeubelen baren opzien in binnen- en buitenland.
 
 
Juist de ontwerpen van Paulin worden gezichtsbepalend voor de collectie van Artifort. Vanaf de zeventiger jaren werken ook (o.a.) Bruno Ninaber van Eyben, Gijs Bakker, Jeremy Harvey, Rene Holten en Jasper Morrison voor Artifort. In 1975 komt er een onbedoeld en abrupt einde aan de bemoeienis van Kho Liang Ie met het bedrijf. Hij sterft op 47-jarige leeftijd.
 
Hello There, Jeremy Harvey voor Artifort (1978)
 
Shark van René Holten voor Artifort

Mijn favoriete Artifort-stoel is zonder enige twijfel de 'orange slice' van Pierre Paulin. Een echte design-klassieker. Maar ook een beetje een veilige keus (en oranje, mwah...), dus doe dan maar de 'Boson'. 
Hoe dan ook: in het jubileumjaar kun je een 'orange slice' winnen. De meubelfabrikant organiseert namelijk een fotowedstrijd: maak een selfie met een Artifort meubel en misschien win jij deze stoel aller stoelen... Je hebt nog tot 1 september.  Klik hier voor de voorwaarden.


-X-


Fijne zondag!

Boson, Patrick Norguet (2005) voor Artifort

Alle foto's: Artifort (tenzij anders vermeld).


Post Comment
Een reactie posten

Auto Post Signature

Auto Post  Signature