Art in public space: FOAM

22 juli 2015

P a s  o p : hier volgt een mening!

Verleden jaar heb ik naar aanleiding van een tentoonstelling hier bij mij op het plein een bericht (wat waren die toen nog kort...) geschreven over kunst in de openbare ruimte. Met dochterlief (hooggeleerd in de stadssociologie) voerde ik een discussie over de wenselijkheid gebruikers en bezoekers van de publieke ruimte te confronteren met kunstuitingen. Is dat bevoogdend? En, cruciaal in de afweging, geef je daar belastinggeld aan uit?
Ja of nee?


Sinds een week of twee is deze vraag weer actueel.
Galerie Mercatorplein is een jaarlijks terugkerende, tijdelijke foto-expositie in de open lucht. Drieëndertig foto's, door de redactie van Foam Magazine (Foam = Fotografiemuseum Amsterdam) geselecteerd uit de zogenaamde 'Talent Call'. Op het - door architect Berlage ontworpen plein - een unieke preview voordat de foto's verhuizen naar de Unseen Photo Fair (18 t/m 20 september 2015, Westergasfabriek Amsterdam).

Bij het zien van deze foto's is wat mij betreft het antwoord op de vraag gegeven. Kunst in de openbare ruimte? Ja! Tuurlijk!
Wetende dat de kosten voor een dergelijke tentoonstelling slechts een fractie zijn van de immense begroting van (in dit geval) Amsterdam, zeg ik: altijd doen. Kijk die kinderen eens heerlijk spelen. Kijk hoe de mensen elkaar ontmoeten en schaduw zoeken op de betonnen basis van de foto's. Is de tentoonstelling daarvoor nodig? Nee, dat niet. Maar ik weet zeker: er wordt over gepraat. Of je het mooi vindt, of juist niet...Art for art's sake (?)


-X-


Fijn, het is vandaag!

Foto's: roomservice13
Post Comment
Een reactie posten

Auto Post Signature

Auto Post  Signature