#schoon schip en korte metten...

27 juni 2015

"The secret of happiness, you see, is not found in seeking more, but in developing the capacity to enjoy less"
Mooie uitspraak en nog steeds actueel, als je je realiseert dat de filosoof Socrates dit al 2500 jaar geleden schreef. Lastig ook, want we leven in een tijdperk van steeds meer, meer, meer. Zoveel meer dat jij en ik soms door de bomen het bos niet meer zien. Ondanks de crisis - die in een heleboel huishoudens zijn sporen heeft nagelaten - is  t e v e e l  nog steeds welvaartsziekte numero uno. En nu is het niet mijn bedoeling een lans te gaan breken voor geheelonthouding (op welk vlak dan ook :-)), maar tussen een hoarder en een asceet zit een hele wereld.
Iris, professional organiser van Schoonschip heeft mij daar van alles over verteld.  

Weet je nog? Door een voor mij zo karakteristieke, halve selfie te maken voor een banner van Schipschip, won ik (zonder zelf te weten dat ik daar een gooi naar deed...) een QuickScan van/door Iris. Van mijn huis wel te verstaan.
De bewuste foto....

Toen ik dit goede nieuws op Facebook deelde, reageerden enkele sceptici (;-)) met opmerkingen als: "advies voor een opgeruimd huis? Voor jou?" Ja, voor mij...! Want één van de conclusies die Iris en ik trokken na een snelle, kritisch blik door mijn huis: er is altijd iets waar de bezem door kan. En dat is in mijn geval mijn werkplek aan de (eet)tafel.
De tips die ik daarvoor (daartegen?) kreeg, volgen later. Eerst nog wat gevolgtrekkingen uit het uiterst gemoedelijke gesprek met Iris. Ieder mens heeft clutter. Opeenhopingen van spullen. Dat kan veel of weinig zijn. Niks mis mee. Tot het moment dat je er last van krijgt. Dat het je letterlijk en figuurlijk in de weg gaat zitten. Dat je je gaat ergeren of - vervelender nog - dat het een 'lading' krijgt en dat je het met je 'meedraagt'. In sommige gevallen zelfs jarenlang. Daar gaat veel negatieve energie in zitten en dat moet je niet willen. De tijd is aangebroken er iets aan te doen....
Schoenen onderin een kast: deze draag ik nooit...
Opruim-coach Iris (waarschijnlijk de jongste in het land) heeft inmiddels al behoorlijk veel ervaring opgedaan. Zo blijkt dat mensen vaak iets aan hun 'probleem' gaan doen, als ze op een kruispunt (of T-splitsing; kan ook) in hun leven staan. Als een bepaalde gebeurtenis hun leven (ietwat) op zijn kop zet. Dan is er ruimte, plaats en tijd om schoon schip te maken. 
Nog een feitje. De verschillende generaties gaan ook heel verschillend met bezit om. Een voorbeeld: jonge dudes (zoals mijn zoon) hechten vaak weinig waarde aan bezit, terwijl 'ouderen' - zeker hen die de oorlog nog in het geheugen hebben - beschouwen spullen als iets 'voor het leven'.
Terug naar de verkregen tips voor de decluttering van mijn werkplek. Wat te doen met al die notities, kattenbelletjes, (visite)kaarten, folders, programma's. Allemaal krijgen zij het predicaat  n i e t   v e r g e t e n ! Oplossing? Schrijf  'niet vergeten'-dingen op in een (fysieke) agenda en plak ze er desnoods gewoon in. Nog een wenk: knipsels en papieren nooit op een stapel leggen. Dat worden gigantische stacks en probeer daar maar iets tussenuit te trekken. De stapel valt geheid om. Vaak kijk je de hele bende door, om vervolgens alles weer op dezelfde stapel terug te leggen. Oplossing: koop een harmonica- of plissé-map (Ja! die van Hay bijvoorbeeld. Mooi!).
Plissé-map van Hay.
Feitelijk is opruimen niets anders dan keuzes maken. En dat kan heel lastig zijn. Maar bekijk het eens van de andere kant. Waar wil je in ieder geval  n i e t  vanaf. Wat maakt je blij en waar wordt je vrolijk van? Maak dát je uitgangspunt. Organizing consultant Marie Kondo (je weet wel: zij veroorzaakte met haar - inmiddels vier - bestseller boeken de opruim-hype) zegt: "discard everything that does not spark joy"


-X-


De Japanse Marie zegt verder dat je je overbodige spullen moet bedanken. Vaarwel moet zeggen.
Kijk, dat gaat mij nu net iets te ver. Dat is mij te zweverig. Dan liever down to earth Iris van Schoonschip. De Hollandse nuchterheid zelve....


Post Comment
Een reactie posten

Auto Post Signature

Auto Post  Signature