#creativity: #work in #progress!

29 juni 2015

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ik ben van mezelf niet zo heel erg creatief aangelegen (?). Niet dat ik geen dingen kan (na)maken, want dat kan ik juist weer behoorlijk goed. Maar ik ben niet  o r i g i n e e l  creatief. Ik kan dingen niet zelf bedenken. (Even voor de goede orde: dit is niet bedoeld als humblebrag). Om oorspronkelijk scheppend te zijn heb je namelijk een open mind nodig. Out-of-the-box kunnen denken. Je moet 'kunnen schakelen', flexibel zijn. Een 'vrije geest' hebben. Pas dan kun je vernieuwend zijn.

Het zit zo! (En nu komt er een stukje psychologie van de koude grond). In het milieu waarin ik opgroeide werd creativiteit niet gestimuleerd. In een groot gezin als het onze was het voor mijn ouders wel zo makkelijk als iedereen zich conformeerde. "Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg". Het werd misschien zelfs wel, zonder dat zij zich daar bewust van waren, de kop ingedrukt. Een creatief individu kan namelijk, (omdat het geneigd is de 'grenzen' op te zoeken en die grenzen het liefst wil overschrijden) in een 'gestroomlijnde' gezins-organisatie een beestenboel of soepzooitje aanrichten. En dat wil je niet als je er zeven hebt.

Daarnaast was mijn vader een heel rationeel mens. Verstandelijk. Je hebt oorzaak en gevolg en daarmee kom je van A naar B. Doelgericht en vooral aanpakken. Het was óf wit, óf zwart. Goed of slecht. Weinig nuancering.
En nu neem ik mijn ouders niets kwalijk. Echt niet. Laat dat duidelijk zijn. Want dankzij (of ondanks?) mijn opvoeding heb ik ook zo mijn kwaliteiten. Andere; maar zeker niet mindere. Maar zo'n levensinstelling is wel dodelijk voor elke vorm van creativiteit. Dus fantasierijk kunstzinnig zijn: dat heb ik niet van huis uit meegekregen. Daarin heb ik mij als jong meisje niet kunnen bekwamen.

Helemaal geen man overboord en vooral niet bij de pakken neerzitten. Daar zijn namelijk heden ten dage allerlei hulpmiddelen voor. Neem boeken. Books that teach you how to draw outside the lines; think outside the box. Zeer inspirerend! I love them! Doe eens gek! Gooi je haar los! Kortom: die boeken werken prima voor mij.

En hé! Ik kan schrijven (al zeg ik het zelf...;-)). Dat is ook creatief. Deze maand zelfs twee artikelen in onze lokale winkel-buurt-verenigingskroniek.-X-


Als liefde het antwoord is, wil je dan de vraag nog even herhalen?
(Kees van Kooten)


Ook inspiratie nodig? 'Wreck this Journal', Keri Smith (ISBN: 9780399533464), 'Echte kunst maak je zo', Marion Deuchars (ISBN 9789025751494).
Alle foto's: roomservice13


Post Comment
Een reactie posten

Auto Post Signature

Auto Post  Signature