Verwacht...

31 augustus 2016

Vers van de pers en heet van de naald. Afgelopen weekend vond in het culturele hart van Amsterdam (ook wel 'Museumkwartier') de 39e Uitmarkt plaats. Niet te missen, want ook op TV (bij de NPO en de AVROTROS) waren vanaf het hoofdpodium diverse programma's te zien met muzikale optredens, theaterspektakels, cabaret en klassieke muziek.

Het landelijke culturele seizoen opent traditiegetrouw met de Uitmarkt in Amsterdam.


Bankgiro Loterij Museumgalerij

Wat? De Bankgiro Loterij Museumgalerij. Oké. (Een evenement als de Uitmarkt wordt zwaar gesponsord, dat weet ik. Kan ook niet anders. Maar die naam...). Hoe dan ook, in de galerij - zijnde een supergrote partytent op het Museumplein - ruim 60 musea die het toegestroomde publiek informeerden over nieuwe tentoonstellingen.
En kijk, daar was het mij om te doen. Dat laatste. De presentatie van de activiteiten-agenda voor seizoen 2016 - 2017.

Coming soon

Dat dus. Vandaar dat ik zaterdag richting Museumplein toog. In de partytent barre omstandigheden, want bloedje-heet en ook nog eens overvol met belangstellenden in de kleine, zonovergoten stands van de deelnemende musea. (Die ongenadige zon maakte fotograferen onmogelijk, vandaar dit 'creatieve' alternatief).

Tijdens het afgelopen kunst- en cultuurseizoen besteedde ik veelvuldig aandacht aan diverse exposities in den lande en precies dát ben ik van plan te blijven doen. Zaterdag stak ik mijn licht op over wat jij de komende tijd op dit blog kunt verwachten. My choice uit (een deel van) het veelzijdige tentoonstellingsaanbod.
Kijk je mee?
Preview

# In Foam (Amsterdam) start over anderhalve week de tentoonstelling '#SafePassage' met werk van de Chinese kunstenaar en activist Ai Weiwei. Te zien zijn (onder andere) duizenden, met zijn mobiele telefoon in vluchtelingenkampen gemaakte foto's.

# Yes! Een must see en erg veel zin in. Op 10 september start in Boijmans Van Beuningen (Rotterdam) 'Gispen Specials - De Klant is Koning'. "Het museum viert het honderdjarige bestaan van deze bekende Nederlandse meubelfabriek met een jubileumexpositie rond hun bijzondere en in kleine oplage gemaakte producten".

#Dit najaar (vanaf 1 oktober) laat de Kunsthal Rotterdam licht schijnen op hedendaags Afrikaans Design met de tentoonstelling 'Making Africa'. Te zien is werk van meer dan 120 kunstenaars en ontwerpers die - met het gebruik van nieuwe media - de wereld laten kennismaken met een nieuwe kijk op Afrika. Één ding is zeker: dat wordt kleurrijk.

# Dichter bij huis start op 21 oktober "Impressies van het Landschap" in het Van Gogh. "In de 19de eeuw was Daubigny een van de belangrijkste Franse landschapschilders. De tentoonstelling, met werk van Daubigny, Monet en Van Gogh, laat voor het eerst Daubigny's rol zien als de grondlegger van het impressionisme en als grote inspirator voor Van Gogh".

Marilyn en mode

# Vanaf 10 september kun je in de Kunsthal (ook) terecht voor Peter Lindbergh's werk onder de naam 'A Different Vision On Fashion Photography'. De legendarische mode-fotograaf heeft zelf erg enthousiast gereageerd op de internationaal reizende tentoonstelling met meer dan 220 foto's uit zijn oeuvre van 1978 tot nu. 
In  2016 zou Marilyn Monroe 90 jaar zijn worden, vandaar dat er extra aandacht is voor deze icoon van de verleidelijkheid (ik vind het een beetje vergezocht, maar a la).
  
# Op 1 oktober opent in De Nieuwe Kerk (Amsterdam): Happy Birthday Marilyn.
In 'Omzien naar een iconische vrouw' een tentoonstelling over haar leven en haar nalatenschap met veel persoonlijke bezittingen uit haar laatste huis in California, USA. 

# Ook Eye Filmmuseum (aan het Amsterdamse IJ) laat zich niet onbetuigd. In januari en februari (2017) '90 jaar Marilyn' een filmprogramma met zes Marilyn Monroe-klassiekers "waarin het publiek kan genieten van haar kwaliteiten als actrice". 

Terug naar de mode. 
# Eind november, om precies te zijn vanaf de 26ste, reis ik - naar alle waarschijnlijkheid vergezeld door zus Saar (toch, Saar?) - af naar het Gemeentemuseum Den Haag voor de tentoonstelling Hubert de Givenchy 'To Audrey With Love'. De tentoonstelling geeft een uniek inzicht in Givenchy's werk en toont een beeld van zijn bijzondere vriendschap met actrice Audrey Hepburn.


Last but (zeker niet) least...

Na - wat mij betreft - jubeljaar 2016 met de viering van honderd jaar Amsterdamse School, heeft aankomend jaar óók een centenial. In 2017 viert Nederland 100 jaar De Stijl. En dat is niet niks met representanten als Theo van Doesburg, Bart van der Leck, Gerrit Rietveld en Piet Mondiaan. "Wat Rembrandt is voor de 17de eeuw en Van Gogh voor de 19de, zijn Piet Mondriaan en De Stijl voor de 20ste eeuw", aldus Benno Tempel, directeur van het Haagse Gemeentemuseum.
De Stijl deed destijds de kunst-scene op zijn grondvesten schudden, vandaar dat het Haagse Museum (eigenaar van een permanente Mondriaan- en De Stijl-vleugel) uitpakt met maar liefst 3 exposities. De eerste in de rij is (vanaf 11 februari 2017) 'De Uitvinding van een Nieuwe Kunst'. "Maak kennis met de twee belangrijkste schilders van De Stijl (én dikke vrienden): Mondriaan en Van der Leck. Later in het jaar volgen '300 X Mondriaan' (3 juni) en (Yes!) 'De Architectuur en Interieurs van De Stijl'. (10 juni).

Is dit een volledige lijst? Absoluut niet! Integendeel zou ik haast zeggen. Niets over nieuwe tentoonstellingen in het Rijks- en Stedelijk Museum. Ook Kröller-Müller, Mauritshuis en de Hermitage ontbreken, eenvoudigweg omdat ik hier alleen musea noem die in de 'Bankgiro loterij partytent' (...) acte de présence gaven.

En het is voor vandaag wel even genoeg.


Veel om naar uit te kijken.
Toch?


-X-


Fijne dag!

Alle foto's: roomservice13.nl

Auto Post Signature

Auto Post  Signature