Raw & Refined

23 februari 2016
Een tegenstelling optima forma: rauw versus verfijnd.
Raw & Refined is de titel van de afgelopen weekend gehouden verkooptentoonstelling met werk van couturier Mart Visser.

Visser (1968) - al 23 jaar een van Nederlands bekendste modeontwerpers - blijkt ook een begenadigd kunstenaar. Naar eigen zeggen heeft hij zijn leven lang getekend. En dan niet alleen schetsen voor zijn mode-creaties, maar ook vrij werk. "Sinds ik een potlood of penseel kan vasthouden, teken ik hoofden".


Raw
Het 'rauwe' uit de titel van de expositie refereert aan de locatie: de eerste verdieping van de Kalvertoren in Amsterdam. Momenteel 'under reconstruction' biedt de ruimte precies dát industriële en ruwe waarnaar Visser op zoek was. Een niet zo voor de hand liggend decor voor het getoonde: een greep uit zijn elegante haute couture, maar vooral voor zijn intuïtieve en enigszins abstracte portretten en hoofden.

Refined 
Het modernistische en de fijne belijning van zijn mode-creaties staan in schril contrast met dat wat Visser schildert. Maar voor de aandachtige kijker zijn er ook overeenkomsten. Zowel in zijn collecties als in zijn artwork versterken structuur, reliëf en textuur het ontwerp. Ook het kleurpalet en de diversiteit aan materialen vertonen gelijkenissen. Het gebruik van nachtblauw, gradaties in zwart/wit en grijzen, donkeroranje en oker zijn bij beide uitingen dominant.


TV Show
Misschien leuk om te weten, is dat good old Ivo Niehe met zijn TV Show een rol heeft gespeeld in het 'uit de kast komen' van Mart Visser als kunstenaar. Enkele jaren geleden maakte Niehe een reportage over de ontwerper in zijn country house in Zuid Frankrijk. Daar besteedde de TROS-presentator aandacht aan het door Mart Visser in zijn vrije tijd gemaakte artwork.
Een schot in de roos en zo is het allemaal gaan rollen.


Personality
Geïnspireerd door de mensen die de couturier ontmoet, schildert Visser de expressie van gezichten. De kracht van een persoonlijkheid mét de specifieke en individuele contouren en rimpels.
Elk werk is een persoonlijke reflectie van de manier waarop Visser naar mensen kijkt.

Mooi!

En vooruit...
Speciaal voor de liefhebbers van Visser's haute couture. Over enkele dagen ga ik op city-trip naar Parijs. Heb jij nog leuke tips?

Alle foto's: roomservice13.nl
Post Comment
Een reactie plaatsen

Auto Post Signature

Auto Post  Signature