22 oktober 2015

Hogere kiekjeskunde en the winner is.....

Het mooie van een foto is dat die nooit verandert, terwijl degene die of datgene wat wordt afgebeeld wél verandert.

Fotograferen is niet alleen kijken, maar ook vormgeven en accenten leggen met licht en schaduw. En dat kan pas als je weet wat je doet. Dat is ook het verschil tussen kiekjes maken en fotograferen. Want fotograferen is -open deur- een vak.
Ik weet er alles van (zei zij zuchtend...). Of moet ik zeggen: ik weet er juist bar weinig van. Van de Kunst van het fotograferen.

 
Drogreden
Trouwe volgelingen weten dat de kwaliteit van de foto's op Roomservice13 al vanaf de start een bron van zorg is. Tot drie maanden geleden bestond mijn gehele foto-instrumentarium uit een iPhone 4. Niet verwonderlijk, want tot die tijd verschuilde ik mij achter de drogreden dat ik het op mijn blog vooral van de tekst moest hebben en dat het beeldmateriaal daaraan ondergeschikt was.
(Inmiddels) onhoudbaar.

Vandaar dat ik een tijdje geleden besloot tot de aanschaf van Een Camera. (Ook) dat proces had veel voeten in de aarde. Daarover lees je hier en hier meer. En bij het verwerven van het toestel hoorde recht-evenredig inschrijving voor een basiscursus fotografie. Zonder schoolse instructie zou de koop namelijk zinloos zijn. Lang verhaal kort (...), sinds vier weken krijg ik les in hogere kiekjeskunde.


Denkfout
Bovenstaande heer (én gewillig slachtoffer) heet Sander. Sander is fotograaf en enige vorm van masochisme kan hem niet ontzegd worden, want -naast zijn carrière als fotograaf- geeft hij ook nog les. Ook aan types zoals ik. Als dat geen zelfkwelling is? Ga daar maar aanstaan...
Mijn mede-cursisten -zonder uitzondering relatief jong en waarschijnlijk daardoor meer bekend met digitale systemen- hebben een spiegelreflex. Ik koos voor een compact-camera in de, naar achteraf blijkt, onjuiste veronderstelling dat deze simpel(er) zou zijn. Fout! Tenminste: zolang je het ding op de (superieur!) automatische stand laat staan, dan is hij simpeler. Maar dat mag niet van Sander :-). Hij moet manueel. Met de hand alles instellen, dat is de bedoeling en dan blijkt mijn Sony Cybershot opeens een heel eigen leven te leiden met de daarbij behorende pretenties en kuren.
Onnavolgbaar (voor mij...).

oefenen, oefenen, oefenen....

Oefenen, oefenen, oefenen
Ik schiet me een ongeluk, maar bij elke foto moet ik eerst onderstaand schema bestuderen. Want op de een of andere manier zit er geen logica in. Teveel variabelen. En daarom beklijft het niet. Het dringt niet door in mijn hersenpan. Gevolg is dat ik onzeker én ongeduldig word en verander in een lopend voorbeeld van het (voor)oordeel dat 'oudere' mensen niets kunnen bijleren. Dat maakt mij dan weer razend. Op mezelf...
Nou ja, ik hou me maar voor dat Rome niet in één dag is gebouwd.
Kassie-an dus.
 

Over smaak valt niet te twisten 
Wat is een goede foto? Daarover kun je van mening verschillen. Wazig of juist scherp? Filter of niet? Romantisch getint of juist super realistisch? Een beetje over- of onderbelicht? Spreekt het onderwerp je aan? Belangrijk is de eigen stijl waar de fotograaf zich mee onderscheidt en die ga ik zeker (nog) ontwikkelen. Misschien dat het door mij aangeschafte boek mij daarbij kan helpen. Collega-blogger Anki van Zilverblauw maakte Shoot! "Fotograferen kan iedereen, maar echt mooie foto’s maken, hoe doe je dat? In dit boek geen vaktaal, moeilijke grafieken en zo min mogelijk ingewikkelde termen. Dit boek gaat over kijken, zien en fotograferen met je hart".
Nou, dan moet het toch goed komen...
 

En weet je wat grappig is? Deze foto (met de twee glazen potten) vind ik de mooiste die ik ooit heb gemaakt. Ik maakte hem een tijdje geleden met mijn telefoon....


-X-


En nee, dit bericht is absoluut niet bedoeld als humblebrag. :-)
Ik ben een lerend mens en het gaat steeds (een klein beetje) beter...


And the winner is.... (tromgeroffel!)
Weet je nog? Verleden week reageerden verschillende lezers op mijn like&win actie. De prijs? Een (deel van de) goodiebag van Meet The Blogger. En belofte maakt schuld: Lia van Montfort mag zich de winnaar noemen. Dus Lia, wil je mij je adres sturen (miriamvdmeer@gmail.com), dan zorg ik dat het pakket zo snel mogelijk jouw kant op komt. 

Alle foto's: roomservice13.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Back to Top