Niet klagen maar dragen (en bidden om kracht... :-)

5 augustus 2015

"Een dag niet klagen levert heel veel op. Niet klagen in je hoofd en niet klagen hardop.."

Deze zin las ik in een bericht dat door een van mijn kennissen op Facebook werd gedeeld. En als uw razende reporter was ik natuurlijk gelijk geïntrigeerd. Een dag niet klagen. Wat moet ik mij daarbij voorstellen?
Wat blijkt: maandag 17 augustus is uitgeroepen tot anti-klaag-dagDon't-complain-day. Nu heb je overal dagen voor. Dagen tegen komt ook voor (...). Secretaresse-dag, Pannenkoeken-dag, Nationale-complimenten-dag, Stoofvlees-friet-dag in België (echt), maar van een anti-jammer-dag had ik nog niet eerder gehoord. 

Instagram: it's a red trousers striped socks day

Maar of ik ervan gehoord heb doet helemaal niet ter zake. Waar het om draait is de vraag of een dergelijk dag zinvol (handig, fijn) is. En ik kom tot de slotsom dat het helemaal geen kwaad kan om eens een dagje bewust niet te jeremiëren (gezegend zij de synoniemen-lijst*). Dus het Facebook-bericht maar even verder gelezen. Hoe je mopper-loos zo'n dag doorkomt staat er niet bij; wel wat het oplevert. (Dat kunnen jij en ik ook zelf wel bedenken, maar toch...).
En?
Nou, v e e l .
Ik citeer:
wat komt ervoor in de plaats (in de plaats van klagen, red.)?
* zeggen wat je wilt
* denken wat je behoefte is achter hetgeen waarover je eigenlijk wou klagen
* stilte, omdat je gaat loslaten dat waar je toch niets aan veranderen kunt.

(einde citaat)

Instagram: Oost-indische Kers

Nou, mooi toch?
Tja?
Al lezende voel ik een lichte irritatie naar boven komen. Waar ik moeite mee heb is de vaag-taal. "...achter hetgeen waarover...? Pfff! Met dit zinnetje ben ik hem of haar echt even kwijt. "...gaat loslaten dat waar...".
Oké....?
(Is dit ook klagen?).

Geen reclame, nog steeds op zoek naar basilicumijs...

Mijn trouwe schare weet dat ik een 'taalpurist' ben. Het zou namelijk zomaar (popi-taal...) kunnen dat jij heel goed begrijpt wat hier staat. Ik ook wel, maar dat duurt ff (:-)). Ik moet zo'n alinea drie of vier keer lezen om de portee te begrijpen. Hoe dan ook: het is uiteindelijk gelukt. En wat er staat is zo mooi.
(Hypocriet..!).
Eigenlijk staat er dat wij té veel en té vaak klagen en iemand of niemand daar ooit of nooit wijzer van wordt. Of (zoals Femke Wester en Astrid Niersman** zeggen): kies je voor leiden of lijden.
Nou, makkelijk zat. Dan kies ik voor leiden.

Instagram: daar wordt je vanzelf vrolijk van...


Alle gekheid op een stokje: een goed initiatief. Dus op 17 augustus een anti-klaag-dag.

Maar mijn insteek: let's try to do so 24/7! 


-X-


Nog enige overtuiging nodig?
* donderen, drammen, dreinen, drenzen, emmeren, jammeren, jengelen, jeremiëren, kankeren, klieren, klooien, kwijlen, lazeren, malen, mauwen, meieren, mekken, mekkeren, melken, mieren, neuzelen, palaveren, reutelen, simmen, urmen,  zagen, zaniken, zeiken, zemelen, zemelknopen, zeveren, zich beklagen over, ziegezagen, zieken, zijn beklag doen over.

**"Zin en onzin van het klagen". Stichting Buitengewoonzijn.nu. "Heb je een heldere keuze of besluit je te blijven klagen. Een praktische methodiek die aanzet tot actie dus wees gewaarschuwd voor verregaande resultaten!".


Foto's: Roomservice13

Post Comment
Een reactie plaatsen

Auto Post Signature

Auto Post  Signature