17 juli 2015

The #sunny side of the #road: #optimisme kun je leren.


Een week of twee geleden zag ik een uitermate interessante BBC-documentaire op de Belgische Tv-zender Canvas, getiteld 'The Truth About Personality'.
Presentator Michael Mosley is een aards-pessimist en maakt zich zorgen over van alles. Daardoor slaapt hij slecht en gaat hij zich nog meer zorgen maken. Een vicieuze cirkel en zwartgalligheid alom. Genoeg reden om op zoek te gaan naar een antwoord op de vraag of het mogelijk is om, op een eenvoudige en verantwoorde manier je hersens te beïnvloeden zodat je een optimistischer kijk op de wereld krijgt.


Kort en bondig is het antwoord ja!
Dat kan. Je kunt je brein trainen om de automatische negatieve processen te doorbreken. Als je maar vaak (dagelijks) én geconcentreerd naar (glim)lachende mensen kijkt. Proefpersonen kregen heel snel achter elkaar portret-foto's te zien en de bedoeling was om - ook weer zo snel mogelijk - de enige lachende persoon op de foto's aan te klikken. En dat dan - zeg - tien minuten achter elkaar én elke dag. Kijk dit ↓ is een voorbeeld van zo'n pagina.


Achter dit experiment zit een heel verhaal dat heel mooi verbeeld werd in de genoemde documentaire. Een zeer verantwoord wetenschappelijk onderzoek met controlegroepen en statistieken en MRI-scans en zo. Maar dat voert hier een beetje te ver. Het gaat tenslotte om de uitkomst van de proef: een notoire zwartkijker  k a n  optimist worden mits hij of zij dagelijks geconfronteerd wordt met positieve stimuli. In het onderzoek zijn dat lachende gezichten.
En nou dacht ik zo...


Als die theorie klopt (en dat doet 'ie, want de positieve werking is middels wetenschappelijk onderzoek aangetoond) dan gaan we gewoon veel meer en veel vaker (glim)lachen naar elkaar. Op die manier onderwerpen we de positivo's, maar vooral ook - en daar is het ons om te doen - alle zwaarmoedigen aan hun dagelijkse portie smiling faces. Weg achter dat computerscherm en stimuli 'scoren' op straat, in de tram of trein, in het park en ga zo maar door...

Een beetje naïef misschien, maar lachen is sowieso gezond.
Daar is nog niemand slechter van geworden...
Kleine moeite, toch?


-X-


Smile and let the world wonder why!


Foto's: Roomservice13

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Back to Top