Noord - Gestoord: the upgrading of a neighborhood

25 juli 2015

Wist je dat Amsterdam Noord vroeger een aso-buurt was. Noord - gestoord! Politiek correct hoor je natuurlijk achterstandswijk te zeggen. Of probleem-, kracht- of prachtwijk. Vogelaarswijk. Hoe je het ook noemt: een welopgevoed mens had er niets te zoeken.


Even terug in de tijd. Achtereenvolgens was Noord een turf-wingebied, een galgenveld (waar Geert Mak zo mooi over schreef) en tolstation. Eind 19de eeuw bulkte het er van de zware industrie (Stork, Draka, Shell, Kromhout, NDSM etc.) en werden er 'nieuwe' arbeiderswijken gebouwd, die halverwege de vorige eeuw (mede door de sluiting van veel van die bedrijven) behoorlijk verpauperden. Maar de laatste decennia transformeerde het Stadsdeel zich tot een creatieve hub met nieuwe restaurants, bars, hotels, winkels en natuurlijk het prachtige, door de Oostenrijkse architecten Roman Delugan en Elke Delugan-Meissl ontworpen Eye. (Oog voor detail: de deurkrukken hebben de vorm van het gebouw...)
En het gaat maar door...


Vandaag tips voor het hippe Noord; een citytrip in eigen land. Combineer je bezoek aan Sail met een rondje Boven het IJ. Ga eens een kijkje nemen in dit tot hotspot verworden Pauperparadijs.

Eten en drinken:
Brasserie Smederij, het restaurant van het nieuwe Brooklyn Hotel (NDSM Plein 301).
Een heus stadsstrand én een geweldig uitzicht bij Café-restaurant Pllek (TT Neveritaweg 59).
In een vroegere plantenkas zit Noorderlicht. Met een heerlijk terras dat uitkijkt op de stad. (TT Neveritaweg 33).
Verplaats je naar een interieur uit de jaren vijftig in Café Modern. Het menu is (wel) helemaal van nu (Meidoornweg 2).
De Tolhuistuin is een cultuurpodium waar de muziekprogrammering wordt verzorgd door poptempel Paradiso. Restaurant THT is ook een bezoekje waard.
Last but not least (en een beetje uit de route) Hotel de Goudfazant. Top eten (Aanbeeldstraat 10H).


Winkelen:
Bij Woodies at Berlin kun je terecht voor houten meubilair en ander fraais. Lekkere jazzy vintage items.
Elke retro-adept kent (de naam) Neef Louis. 2000 m2 vintage- en retromeubilair, industriële lampen en modern design (Papaverweg 46).
Hetzelfde geldt voor Van Dijk & Ko in het aanpalende pand en zelfs nog iets groter: 2500 m2 (voornamelijk) Hongaars boerenantiek (Papaverweg 46).

'Je mag boeken mee naar huis nemen'. Liefs, Het Leeshuis(je).

En wat ik al zei: het houdt niet op. Na Rotterdam krijgt ook Amsterdam haar eigen skyline. Twee nieuwe wolkenkrabbers van 110 meter hoog zullen gebouwd worden naast het EYE. In een van de torens komt het Maritim Hotel, compleet met bar en restaurant. Het andere gebouw wordt een wooncomplex met bijna 200 appartementen. In totaal zullen er zes torens aan het IJ komen te staan. We moeten nog wel even wachten: de torens zijn pas in 2018 klaar.

Artist-impression

Tot zover mijn rondje Noord.
Bij EYE pakte ik na afloop nog een filmpje (Every Thing Will Be Fine van Wim Wenders) en kocht ik een paar stills van oude films en een nieuwe sleutelhanger: de EYEopener!
-X-


Grappig!


Bronnen: Elle Wonen; Uitkrant. Foto's: roomservice13  

Post Comment
Een reactie posten

Auto Post Signature

Auto Post  Signature